Kostel Nejsvětější Trojice v Andělské Hoře

Raně barokní památka na trojúhelníkovém půdorysu


Těsně při silnici Praha - Karlovy Vary na katastrálním území obce Andělská Hora byl na přelomu 17. a 18. století postaven kostel Nejsvětější Trojice. Jeho projektant Giovanni Battista Alliprandi (1665?-1720), v Čechách působící severoitalský architekt navrhoval spíše světské stavby (např. Šternberský, Lobkovický či Hrzánský palác v Praze), církevní stavby již méně (např. kostel Nejsvětější Trojice a hospital v Kuksu), každopádně jeho dílo v Andělské Hoře patří spíše k rozsahově menším. Alliprandi při projektování byl poměrně mladý a baroko ještě v Čechách nebylo na vrcholu. V Andělské Hoře se projektant rozhodl, že jeho plán kostela nebude stát na charakteristickém půdorysu tvaru kříže. 

Pojetí areálu vychází z typické barokní symboliky, kde číslo 3 symbolizuje Nejsvětější Trojici. Půdorys areálu i kostela je trojúhelníkový, okna jsou (kromě jihovýchodní strany) v počtu 3, existují tady 3 vchody, kruchty, oltáře, zvoničky jsou trojboké. Stavbu provedl polír Adams Stuppl. 

Kostel byl původně poutní, pak se přeměnil na hřbitovní. Areál tvoří přibližně rovnostranný trojúhelník s délkou strany 70 m, kostel má tentýž půdorys o délce strany 15 m.  

Rohy stavby jsou zkosené. V nich jsou prolomeny vchody. V interiéru při stěnách stojí tři oltáře, na jihozápadní straně je nejvzácnější z nich z období rokoka. Uprostřed prostoru stojí velký oltář barokní. Malby v kostele vyhotovil Josef Kramolín r. 1783. 

K areálu patří i ohradní zeď z lomového kamene a zbytky ambitů vrpavo a vlevo od kostela, které jsou dnes užívány jako kaple. 

U kostela roste skupina památných lip srdčitých


Podle:

kostel Nejsvětější Trojice - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 23. 3. 2024

Giovanni Battista Alliprandi – Wikipedie (wikipedia.org), 23. 3. 2024




Umístění

GPS souřadnice

50°12'1.729"N, 12°57'29.396"E

Adresa

Andělská Hora 364 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Andělská Hora
Nadmořská výška
618 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven v l. 1698-1712.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Karlovy Vary.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Karlových Varů se dostanete do Andělské Hory autobusovou linkou směr Toužim. Provoz jen v pracovní dny. 

Na zastávku Andělská Hora, rozc. na silnici I. třídy pod obcí (tedy těsně u kostela) jezdí z Karlových Varů více linek, z nich nejvyšší frekvenci spojů má linka do Žlutic, a to i o víkendech. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo u kostela. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze přímo u kostela. 

Přístup pěšky

Z Karlových Varů: po zelené značce cca 10 km, po červené a žluté přes Šemnickou skálu cca 13,5 km, obě trasy nejdříve zamíří do Andělské Hory, odkud po silnici jděte dolů na jih ke kostelu. 

Kostel běžně nebývá otevřen. 

Příjezd na kole, parkování kol

U kostela lze zastavit s kolem, ale silnici I/6 vedoucí okolo kostela k jízdě na bicyklu nedoporučujeme kvůli velmi intezívnímu provozu motorových vozide. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál kostela si můžete dobře prohlédnout.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu