Vysoká zahrada

Archeologické naleziště u Dolních Věstonic


Vysoká zahrada je název pro archeologickou lokalitu 0,5 km severně od středu Dolních Věstonic, kterou pro veřejnost objevil a o níž publikoval r. 1914 Innocenc Ladislav Červinka (1869-1952). Další výzkumy tady vedl v l. 1948 a 1950-52 Josef Poulík (1910-1988) a pak r. 1979 Zdeněk Měřínský (1948-2016). 

Zjistilo se, že na břehu Dyje na ploše asi 1,3 ha tady stávalo v 11. - 12. století nížinné slovanské hradiště, jehož opevnění tvořil val vysoký až 6 m a příkop. Val měl kdysi kamennou čelní plentu. Dnes z něj existují jen zbytky, které byly jednak narušeny a sníženy přirozenou erozí a jednak je částečně zlikvidovaly stroje při  výstavbě nedaleké přehrady. Hradiště mělo přibližně trojúhelníkový půdorys, jehož nejdelší rozměr byl 145 m. 

Podle archeologů se jednalo o správní centrum rozsáhlejší oblasti, ale jeho existence netrvala dlouho. Koncem 12. století bylo opuštěno. 

Badatelům se podařilo najít základy obytných a hospodářských budov, kostelík, šperkařskou a sklářskou dílnu. Přítomnost vojenských ozbrojenců dokládají nalezené ostruhy a podkovy. Na hradišti nejspíše žili příslušníci vyšších společenských vrstev, protože se tu našly hodnotné šperky. 

Dnes je hradiště volně přístupné a jeho existenci kromě valu připomíná jen půdorys kostelíka z 11. století. Památné duby na valu s hradištěm nesouvisejí, byly zasazeny mnohem později. 


Podle:

hradiště Vysoká zahrada - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 8. 2. 2024

Vysoká zahrada – Wikipedie (wikipedia.org), 8. 2. 2024





Umístění

GPS souřadnice

48°53'27.693"N, 16°38'43.255"E

Adresa

Dolní Věstonice 621 29

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dolní Věstonice
Nadmořská výška
162 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Šakvice na trati Brno - Břeclav nebo do železniční stanice Mikulov na trati Břeclav - Znojmo. Mezi Mikulovem a Dolními Věstonicemi lze přejít hřeben Pálavy a s použitím vlaku či autobusu č. 540 vymyslet výlet bez nutnosti jízdy vlastním autem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem č. 540 buď ze Šakvic nebo z Mikulova. Vystupte v zastávce Dolní Věstonice.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte v Dolních Věstonicích na štěrkovém parkovišti při západním vyústění ulice V Zahradách na silnici. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

K Vysoké zahradě se dostanete ze silnice 420. Buď odbočte od severního konce mostu přes Starou Dyji nebo až na břehu přehrady. Vždy jděte na východ, lokalitu pak najdete. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lokalita není přístupná na kole, bicykl sem ale můžete vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalita není přístupná pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu