Wellness Kuřim

Zčásti krytý, zčásti otevřený areál s bazény pro děti i dospělé

Kontaktní informace

+420 541 420 240
Oficiální stránky
info@wellnesskurim.cz

Na severním okraji města Kuřimi již dlouhou slouží veřejnosti sympatický komplex, který využívají především příznivci plavání a odpočinku u vody. Známý je pod názvem Wellness Kuřim, ale spíše se jedná o dobře promyšlenou a velkorysou soustavu bazénů. 

Městu chyběl bazén do 70. let a myšlenky na jeho stavbu v té době se řídily myšlenkou, že zamýšlené dílo bude využívat veřejnost i školy a také sportovní kluby pro tréninkové a závodní plavání. 

Projekt r. 1972 město zadalo Projektovému a vývojovému ústavu Vysokého učení technického v Brně, kde se díla chopili prof. Ferdinand Lederer (1906 - 1990), mj. autor zastřešení pavilonu Z na Výstavišti v Brně z l. 1959-60, a ing. arch. Šamalík. Navrhli závodní plavecký bazén 25 m x 10 m s pěti plaveckými drahami, školní výcvikový bazén 10 m x 6 m, restauraci a vodoléčebnou část v suterénu. Naprosto ojedinělé na tehdejší dobu bylo řešení posuvných střech nad oběma bazénovými halami, které umožňovalo variabilní využití prostor v létě a v zimě. Unikátem bylo i vertikálně nastavitelné dno v malém bazénu.

Stavba byla uskutečněna jako Akce Z, kdy město neplatilo za práce, ale jen za dodávky materiálu. Největšími položkami se tak staly střešní konstrukce a zařízení na úpravu vody. Areál byl otevřen r. 1977. Zatímco posuvné střechy nevydržely celé první období provozu, pohyblivé dno fungovalo až do doby rekonstrukce.

Mezitím ale r. 1988 byla otevřena venkovní část s 50 m bazénem, s částí bazénu pro neplavce, letními šatnami a dětskými prvky. 

O rekonstrukci město rozhodlo r. 2006, uskutečněna byla v l. 2009 - 2010. Objekt zcela inovovaný dostal název Wellness Kuřim. 

Na co se dnes uvnitř můžete těšit?

Po průchodu šatnami, které jsou společné pro ženy i muže a přes oddělené sprchy se ocitneme ve vnitřní kryté části, v aquaparku. Zde můžete využít hlavní plavecký bazén 8,5 m x 25 m (hloubka 110 až 160 cm) a dětský bazén 6 m x 10 m s proměnlivou hloubkou dna. Dále pak brouzdaliště s dětskými prvky. Ve stejném patře najdete i mokrý bar a restauraci, můžete nabrat energii ve dvou parních kabinách, ve vířivce pro 8 osob, o patro níž můžete relaxovat v bazénu nepravidelného tvaru o rozměrech cca 12,5 m x 17 m a s hloubkou 120 cm s vodními tryskami, tobogánem, protiproudem a s divokou řekou.

Horním i dolním patrem lze projít nebo proplout ven. Tady čeká velkoryse založený, hezky upravený trávník a letní koupaliště. 

Zvlášť objednat si můžete relaxační a rituální koupele, privátní saunu, infrakabinu, fitness a masáže. 

Provozní doba: 

Po - Pá 8 - 21

So - Ne 9 - 21

+ ve vybraných dnech ranní a večerní plavání. 

Výběr z ceníku r. 2024

Vnitřní areál (aquapark): základní vstupné na 1 hod. 180 Kč, 3 hod. 350 Kč

Letní koupaliště: základní vstupné 125 Kč.


Podle:

Z historie bazénu | Wellness Kuřim (wellnesskurim.cz), 25. 9. 2024

https://www.wellnesskurim.cz/, 25. 9. 2024




Umístění

GPS souřadnice

49°18'35.693"N, 16°32'0.932"E

Adresa

Sportovní 1
Kuřim 664 34

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kuřim
Nadmořská výška
308 m.n.m.
Základní číselné údaje
Bazén v Kuřimi byl poprvé dán do provozu r. 1977, rekonstrukce proběhla v l. 2009-10. Hlav ní vnitřní bazén má rozměry 25 m x 10 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Kuřim

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud přijedete vlakem, pak z nádraží můžete buď pokračovat přes střed města pěšky asi 1,5 km nebo jet autobusem do zastávky Kuřim, poliklinika. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je hned vedle areálu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště je hned vedle areálu. 

Přístup pěšky

Od žst cca 1,5 km přes centrum nebo po cyklostezce podél potoka Kuřimky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. V okolí je možnost příjemných vyjížděk, např. po cyklostezce na sever do Lipůvky a Lažan nebo na severozápad pod Zlobicí do Malhostovic. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál Welness je díky upraveným přístupům do vody a díky výtahu bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu