Mužský

Čedičový vrchol v Českém ráji. Dokonalý kruhový rozhled.


Mužský je název pro výrazný vrchol, dominantu Českého ráje východně od Mnichova Hradiště.

Geologicky je tvořen čedičem, který před 19 miliony let pronikl z hlubin Země okolními pískovci a vytvořil vulkán s freatickými erupcemi. Poznamenejme, že tento typ erupcí je charakteristický výbuchem, kdy se vystupující magma dostane do styku s vodou - pod zemí nebo na povrchu. Voda se extrémně rychle ohřeje, přemění na páru a láva se rozmetá na drobné tufové úlomky, které jsou rozmetány do okolí. 

Na Mužském se výše popsaným způsobem vytvořil tufový kužel s pevnou čedičovou žílou. Obojí narušila eroze a také těžba kamene v lomu. Čedičový vrchol byl oproti tufům ale poměrně pevný, takže eroze jej rozrušila poměrně málo. Dnes ční asi 50 metrovým převýšením nad okolní krajinu.

Mužský si nejlépe vychutnáte při počasí s dalekou dohledností. Z bezlesého vrcholu můžete spatřit krajinu v okolí Mnichova Hradiště, Mladé Boleslavi a Jičína, na severu vidíte Ještědsko-kozákovský hřbet, Jizerské hory, Krkonoše, na západě rovinu České tabule s izolovanými kopci Ralsko, Vrátenská hora a Bezděz, při určitém typu viditelnosti, kdy v těchto místech obzoru nesvítí slunce, uvidíte Žižkovský vysílač v Praze. 

Na vrcholu je postaven památník na jednu z bitev prusko-rakouské války roku 1866. 

Mužský se zapsal do dějin jako místo lidových shromáždění - táborů lidu v 19. a 20. století. Největšího na podporu českého jazyka se dne 24. 6. 1900 zúčastnilo 60 000 osob. Zajímavá témata mělo obrovské shromáždění r. 1869, které bylo reakcí na nepovolenou demonstraci, která se konala rok předtím. Karel Sabina a další řečníci hovořili o vztahu literatury a žurnalistiky a politiky a překvapivě také o tuláctví. V roce 1933 se konala obrovská demostrace na podporu Lužických Srbů v nacistickém Německu s účastí až 30 000 lidí. 


Podle:

Informační tabule v sedle pod Mužským, červen 2023

Janoška, M. (2013): Sopky a sopečné vrchy České republiky, Academia Praha, s. 350


Umístění

GPS souřadnice

50°31'40.546"N, 15°2'45.344"E

Adresa

Mužský
Boseň 295 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mužský
Nadmořská výška
463 m.n.m.
Základní číselné údaje
Území na vrcholu Mužského je součástí přírodní rezervace Příhrazské skály, která má rozlohu 519,7 ha a byla vyhlášena r. 1999.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Český ráj Přírodní rezervace Příhrazské skály

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Březina nad Jizerou a pak pokračujte pěšky nebo do žst. Mnichovo Hradiště a pak pokračujte autobusem nebo pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Mnichova Hradiště jezdí jen v pracovní dny do blízké osady Mužský autobus č. 716. Vystupte na konečné zastávce Boseň, Mužský. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u silnice pod vrcholem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může parkovat u blízké Krásné vyhlídky. 

Přístup pěšky

Ze sedla pod vrcholem: Krátký, strmý výstup po zelené značce. 

Ze žel. zast. Březina nad Jizerou: postupně po žluté značce (výstup ke Studenému průchodu), pak po červené značce (další výstup ke Krásné vyhlídce) a nakonec po zelené značce (výstup na Mužský), celkem asi 4 km. 

Ze žst. Mnichovo Hradiště: nejdříve po červené značce polními cestami, pak po silnici do sedla pod vrcholem a nakonec po zelené, cca 7 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Až pod vrchol vede silnice, kola ale musíte nechat v sedle pod vrcholem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol je pro vozíčkáře nedosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu