Pomník britským letcům u řeky Oslavy

Připomenutí tragické události


V září 2004 se na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou konalo česko-britské cvičení Flying Rhino - Létající nosorožec. Účastnilo se ho několik britských a českých strojů a letečtí návodčí obou národů. Nosorožce má ve znaku 1. britská obrněná divize. 

Nikdo netušil, že pro posádku vrtulníku Westland Lynx AH9 - ZE382 bude 9. září posledním dnem jejich života. Jejich stroj byl vyroben r. 1986 a armádě byl předán r. 1987, modernizován r. 1988. Lynx přiletěl do Náměště ze základny v Přerově, doplnil palivo a začal plnit cvičné bojové úkoly. Osudný den byl pilotem Douglas Loose (33 let), druhým pilotem byl Oliie Kemp a posádku dále tvořili Vincent Crain (19 let), Kevin Dimmock (26 let), Bradley Gommersall (19 let) a Daniel Kelly (20 let). Pilot při dodržování nízké letové hladiny nad řekou Oslavou přehlédl vedení vysokého napětí a narazil do něj. Stroj se zřítil na břeh řeky, kde začal hořet. Místní chataři a zaměstnanci nedalekého mlýna slyšeli ránu a běželi k místu katastrofy. Podařilo se jim dokonce jednoho člena posádky vytáhnout, další byl venku uvězněn v sedačce, ale nikomu nemohli pomoci. Celá posádka zahynula na místě. Podobná nehoda se na stejném místě stala už r. 2002, ale tehdy se vojáci s poškozeným strojem ještě stačili dostat na základnu a nikomu se nic nestalo. 

Tragickou událost připomíná nízký kamenný monument. 


Podle:

Pomníky letců - Pomníky letců - Česká republika - Commonwealth war graves commission - 9.9.2004 - Kuroslepy - Lynx AH.9 - Army Air Corps (pomnikyletcu.cz), 15. 10. 2023





Umístění

GPS souřadnice

49°8'43.156"N, 16°11'45.220"E

Adresa

Kuroslepy 675 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kuroslepy
Nadmořská výška
294 m.n.m.
Základní číselné údaje
Tragická událost se u řeky Oslavy stala 9.9. 2004.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice Náměšť nad Oslavou nebo Kralice nad Oslavou leží na trati Brno - Jihlava. V Náměšti zastavují i rychlíky, v Kralicích jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu se jmenuje Kuroslepy, u mlýna. Jezdí sem jen několik málo spojů na lince Kralice nad Oslavou, žst. - Mohelno, a to jen v pracovní dny. Celotýdenní provoz má jen linka Rosice - Mohelno č. 423. Na ní můžete nastoupit např.  v Tetčicích u železniční stanice. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na polní cestu, která vede údolím po levém břehu Oslavy a slouží hlavně chatařům, není zákaz vjezdu. Doporučujeme ale auto nechat u mlýna Skřipina nebo u zámku Vlčí kopec. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může nechat účastníky akce vystoupit u zámku Vlčí kopec a nabrat je na konci výletu u mlýna Skřipina. 

Přístup pěšky

Okolo pomníku vede červená turistická značka z Náměště do Vysokých Popovic. Nádherný, ale dosti dlouhý výlet (25,5 km). Od mlýna Skřipina je to ale jen 500 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Údolí Oslavy v tomto místě je sjízdné pro horská kola, celé údolí ale mohou zdolat jen pěší turisté. 

Poznámky pro vozíčkáře

K pomníku se vozíčkář může dostat jen autem od mlýna Skřipina. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu