Kostel Navštívení Panny Marie a Žižkova lípa v Běšinách

Raně barokní památka a krásný strom v pošumavské obci


Obec Běšiny se nachází v podhůří Šumavy asi 10 km jižně od Klatov. Její existence je doložena v písemných pramenech poprvé r. 1379. 

Dějiny kostela nejsou spolehlivě doloženy, takže historici, kteří jej popisují, užívají slova "snad, asi, možná, pravděpodobně". V našem popisu budeme činit taktéž. 

Rok 1654 je prvním údajem, který není stoprocentně jistý. Kostel byl toho roku údajně postaven. Sloužil jako kaple pro nedaleký zámek. Jisté je, že se jedná o raně barokní stavbu. Z doby založení se dochoval jen presbytář s klenbou a okny. Loď byla v dřívějších dobách kratší, původní okna se nacházela jinde než dnes. V interiéru lodi je původní pouze vítězný oblouk. Věž se schodišťovým přístavkem se stavěla asi současně s presbytářem. Původní, tedy z doby stavby, jsou nejspíše kĺenba v přízemí, stropy, krov, rámová konstrukce, členění fasád, vstupy a okna. Roku 1781 kostel vyhořel, ale již roku 1788 je opraven. Současně se stal kostelem farním. Tuto úlohu přebírá po kostelu sv. Bartoloměje, který se nacházel v lese nad vsí. 

Není známo, co všechno bylo po požáru opravováno, ale byl to asi krov presbytáře, štít nad vítězným obloukem, mohla být přistavěna také předsíňka. 

Loď byla prodloužena v první čtvrtině 19. století. Nově byl vybudován jihovýchodní štít a v celé lodi byl nejspíše vystavěn nový strop a krov. Nově byla předělána okna a kruchta. Není ale vyloučeno, že celá tato akce byla provedena až r. 1899. Soudíme tak podle toho, že v Soupise památek z tohoto roku uvedená velikost lodi odpovídá stavu před prodloužením. 

Na fotografii z roku 1921 je zachycena čtyřboká věžička na střeše lodi. Ta byla odstraněna před rokem 1963. 

Další letopočty jsou již zachyceny spolehlivě. 

V l. 1967-76 byly na střeše vyměněny krytiny a opraveny všechny omítky fasád. R. 1996 byla zahájena celková rekonstrukce objektu, která zahrnovala opravu věže, krovu lodi a presbytáře.

Památkově chráněné jsou kromě kostela také křížek před východní fasádou a schodiště při jihozápadním nároží. 

Několik metrů východně od kostela roste mohutná lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) zvaná Žižkova lípa. Zdobí místní malou náves a poskytuje vítaný stín. Kořenové náběhy ji činí u země poněkud širší. Mezi nimi jsou otevřené otvory do dutiny stromu. Poblíž stojí informační tabule a malá zděná boží muka.

Není známo, zda nějak lípa souvisí s památkou na život Jana Žižky ani nejsou známy bližší údaje o tomto stromu (výška a obvod kmene). Žižkova lípa v Běšinách není vyhlášena památným stromem. 


Podle:

kostel Navštívení Panny Marie - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 25. 10. 2023


Umístění

GPS souřadnice

49°18'6.818"N, 13°18'44.312"E

Adresa

Běšiny 339 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Běšiny
Nadmořská výška
480 m.n.m.
Základní číselné údaje
Běšiny se poprvé připomínají r. 1379, kostel byl postaven pravděpodobně r. 1654.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Běšiny na trati Klatovy - Horažďovice předměstí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Běšin jezdí několik autobusových linek, spojení ale není nikterak časté, o víkendech jezdí autobusů velmi málo. Vystupte na zastávce Běšiny, náves

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze např. na ploše u Ostrovského rybníku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze např. na ploše u Ostrovského rybníku. 

Přístup pěšky

Ze žst Běšiny: jděte po žluté značce asi 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. U Běšin jsou krásné úseky silnic bez většího automobilového provozu. Naopak silnice I/27 z Klatov na jih je vzhledem k hustému provozu aut pro cyklisty nevhodná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud si vezmete doprovod na překonání některých stoupání a klesání, pak si všechny místní zajímavosti múžete dobře prohlédnout - ale jen zvenku.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu