Katedrála Notre-Dame ve Strasbourgu

Krásná stavba vrcholné gotiky, klenot evropské architektury


Ve Štrasburku (Strasbourg leží v severovýchodní Francii, v Česku se ale spíše používá německý přepis Štrasburk) všichni návštěvníci města zcela určitě zavítají do katedrály Notre-Dame (katedrála Panny Marie), jedné z nejkrásnějších staveb vrcholné gotiky na světě. 

V dobách římských na místě dnešního kostela stál chrám. První románský křesťanský kostel se zde začal stavět v roce 1015 na návrh biskupa Wernera Habsburského. Požár zničil velkou část této stavby. Na konci 12. století začala být budována kamenná katedrála. Základním stavebním prvkem se stal červený pískovec z nedalekého pohoří Vosges (Vogézy). Na stavbě pracovali především dělníci, kteří již měli zkušenosti z podobného díla v Chartres 90 km jihozápadně od Paříže. 

Stavbu nejdříve financoval místní biskup, později měšťané, ale i obyčejní lidé. 

Zatímco v Chartres byla r. 1260 katedrála dokončena, ve Strasbourgu až r. 1284 (podle některých zdrojů r. 1277) vybrali hlavního stavitele. Byl jím Erwin ze Steinbachu (datum narození neznámé, zemřel r. 1318), který vymyslel velkolepé západní průčelí a hlavní vchod. Přichází k rozestavěnému dílu. Dodnes není jasné, které prvky fasády přesně navrhl a které opravdu na stavbě osobně použil, jisté je, že ornamentální výzdoba katedrály je fascinující. 

R. 1399 autor ulmské katedrály (někdo z rodu Parléřů?) dohlížel na stavbu osmibokého podstavce věže, ale stavbu věže nestihl dokončit, protože umírá. Jeho následovníkem byl Johannes Hultz z Kolína nad Rýnem, který věž dokončil. Ta se stala symbolem města a také svojí výškou 142 m získala na dlouho prvenství nejvyššího kostela na světě. Zajímavé bylo, že gotické stavby obvykle měly věží více, kostel ve Strasbourg má jen jednu. 

Za reformace se r. 1521 katedrála stala protestantským kostelem, ale po připojení města ke Francii r. 1681 byla vrácena katolíkům. 

V katedrále je možno najít cenné poklady stavitelské, konstrukční, sochařské i malířské. 

Jsou jimi sochy nad trojportálem gotického průčelí. Znázorňují proroky, moudré i šílené ženy, neřesti i ctnosti. Autorem vrcholně gotického baptyseria je mistr Dotzinger (r. 1453). Kazatelnu vyzdobil sochami r. 1485 Hans Hammer. Vzácný je také středověký portál sv. Vavřince, vitráže ze 12.-14. století, oltář sv. Pankráce z r. 1522, tapiserie ze 17. století a konečně orloj, kuriozita, kterou vyrobil v 17. století Tobias Stimmer. Současný hodinový stroj v orloji pochází z r. 1842 a předvádí se v chodu vždy ve 12:30 hod. 

Davy vzbouřenců během revoluce r. 1789 chtěly zničit věž, ale nakonec k tomu nedošlo. 

Určité škody katedrála utrpěla během válek r. 1870 a 1944, ale místním se vždy podařilo nahradit chybějící sochy nahradit a kostel zrekonstruovat. 

Do Strasbourgu na návštěvu katedrály v minulosti přijelo spoustu známých osobností. Stedhal se vyjádřil, že "je jednou z nejpozoruhodnějších památek, které kdy viděl." Goethe tvrdil, že "vznešenost katedrály je spojena s její krásou.". A Victor Hugo? Ten řekl o věži: "Je to skutečný kamenný diadém s korunou a křížem. Je to gigantický a křehký zázrak."

Vstup do katedrály je zdarma, platí se jen předvedení orloje a výstup jižním vchodem do výšky 66 m po 330 schodech na plošinu na střeše. Odtud se otevírá zajímavý pohled na město a na pohoří v dálce. V Německu je to Schwarzwald (Černý les) a ve Francii Vosges (Vogézy). 


Podle:

Strasbourg.info - Štrasburská katedrála, 5. 11. 2023

KATOLICKÁ ENCYKLOPEDIE: Erwin ze Steinbachu (newadvent.org), 5. 11. 2023

Dějiny architektury | Evangelická katedrála farnost Ulm (ulmer-muenster.de), 5. 11. 2023

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 382




Umístění

GPS souřadnice

48°34'54.230"N, 7°45'2.388"E

Adresa

Place de la Cathédrale
Strasbourg 67000

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
150 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výstavba katedrály probíhala v l. 1015 - 1439. Věž je vysoká 142 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Strasbourg. Nádraží je umístěno západně od centra města. Z Prahy sem dojedete (obvykle přes Frankfurt nad Mohanem) s přestupy za 9 až 11 hodin. Do nádraží ústí i vysokorychlostní tratě, např. z Paříže. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Strasbourgu jezdí i přímý autobus z ČR. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě jsou páteřní dopravou vysokokapacitní tramvaje. Doporučujeme zaparkovat na okraji města na záchytném parkovišti (např. 48°37'39.605"N, 7°45'27.861"E), kde v ceně parkovného je i celodenní jízdenka na MHD pro celou posádku vozu (stav r. 2019). Nejbližší zastávka ke katedrále se jmenuje Langstross/Grand Rue.


Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd osobním autem.

Přístup pěšky

Ze zastávky tramvaje  Langstross/Grand Rue se vydejte ulicemi východním směrem. 


Příjezd na kole, parkování kol

Město Strasbourg je přátelské k cyklistům. V zástavbě i v okolí je velké množství cyklistických stezek. Doporučujeme trasy podél Rýna nebo podél vodních kanálů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Do katedrály se sice dostanete, na věž ale nikoliv. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu