Musée de l'École de Nancy

Secesní skvost, muzeum s úchvatnými sbírkami umění

Kontaktní informace

Oficiální stránky
nancymusees@nancy.fr

V Nancy, metropoli francouzského Lotrinska, bylo roku 1901 založeno hnutí Nancy´s Art Nouveau, které sdružovalo umělce věnující se secesi. Muzeum věnované tomuto uměleckému směru bylo otevřeno naplno r. 1964. Dějiny atr nouveau - secese se však ubíraly mnohem košatěji. 

Již roku 1894 po první velké výstavě, kde se ukázaly světu v Nancy velké postavy umělecké scény, zakoupila Societé des Arts Décoratifs Lorrains díla od Émila Gallé, Victora Prouvé, Louise Hestauxe a Camille Martina. Tehdy se r. 1900 nacházelo na radnici Muzeum výtvarného umění a v jeho rámci bylo vytvořeno Muzeum dekorativního umění. 

Roku 1935 poskytl městu výjimečný dar Eugéne Corbin - celkem 759 položek ze všech oborů výtvarného umění. Dnes je tento dar umístěn v pokoji Poirel. Během II. světové války byla sbírka odsunuta, po návratu do Nancy zůstala v bednách.

Roku 1952 město získalo Corbinovu nemovitost na ulici Sergeant Blandan. Tím bylo nalezeno ideální prostředí pro budoucí muzeum, ale úpravy budovy trvaly dva roky. Roku 1954 bylo muzeum otevřeno na jeden den v týdnu. O 10 let později bylo muzeum otevřeno definitivně za přítomnosti potomků umělců. Oficiální název tehdy zněl Musée de France. 

Mezi uměleckými díly ze školy Nancy  jsou sbírkách muzea zastoupeny rozmanité kousky i techniky tvorby - sklo, keramika - ruční i sériově vyráběná, obrazy, látky, nábytek. Expozice přitom nepředstavuje přísnou rekonstrukci roku 1900, ale jen navozuje atmosféru tohoto období. Více než 400 kusy skla, keramiky a nábytku jsou zastoupena díla Emila Gallé. Zvláštní pozornosti návštěvníků se těší jídelna, kterou navrhl Eugéna Vallin v letech 1903-06 ve spolupráci s Victorem Prouvé pro manžele Massonovy. 

Umělecký charakter má i zahrada u bývalého Corbinova domu. Jsou v ní jezírka, záhony, původní rostliny navržené zahradníky okolo r. 1902. Zvláštní pozornost si zasluhují tři památky: dubové dveře dílen Gallé, secesní pohřební pomník od architekta Girarda a pařížského sochaře Pierra Roche a konečně originální kruhový pavilon s akváriem a s vitráženi od Jacquse Grubera. Autorem pavilonu je pravděpodobně architekt Wiessenburger.

Chcete-li poznat francouzskou secesi v originální podobě, pak návštěva muzea v Nancy je pravou volbou. Anebo tam jděte "jen tak" - nebudete litovat. 

Nedaleko od muzea najdete ještě dvě zajímavá místa: termální lázně (48°40'44.215"N, 6°10'3.660"E) a Villa Majorelle (48°41'7.704"N, 6°9'49.929"E).


Otevírací doba: St - Ne 10 - 18

Podle:

https://musee-ecole-de-nancy.nancy.fr/, 24. 11. 2023

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 410

Postranní panel


Umístění

GPS souřadnice

48°40'49.870"N, 6°9'57.326"E

Adresa

rue du Sergent Blandan 36-38
Nancy 54000

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
231 m.n.m.
Základní číselné údaje
Sdružení École de Nancy vzniklo r. 1901. Muzeum bylo otevřeno r. 1964.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Nancy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží se nachází vedle vlakového. Těžištěm městské hromadné dopravy v Nancy jsou vozy, pro něž místní dopravní podnik používá název tramvaj, ale jedná se o křížence mezi tramvají a trolejbusem, pravděpodobně jediná vozidla svého druhu na světě a lahůdka pro dopravní nadšence. Jsou to trolejbusy, které jsou vedeny v centru města ve žlábkové kolejnici, na okraji města jedou jako "klasický" trolejbus a pro případné vyhnutí se překážce mají ještě spalovací motor. 

K muzeu v ulici Sergent Blandan se ale nejlépe dostanete autobusem. Jeďte do zastávky Nancy Thermal.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u termálních lázní - venku nebo na krytém parkovišti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u termálních lázní. 

Přístup pěšky

Muzeum snadno najdete na adrese rue du Sergent Blandan 36 - 38. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola můžete zaparkovat u muzea nebo ve stojanech před termálními lázněmi. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu