Cap Blanc-Nez

Bezlesý kopec na francouzské straně Lamanšského průlivu s vápencovými útesy


Město Calais je v Evropě známo svým terminálem pro trajekty mezi Francií a Anglií. Poblíž města je také velké nádraží, kde mohou řidiči naložit své dopravní prostředky na vagony a pak se nechat železničním podmořským tunelem odvézt do Anglie. 

Pobřeží u Calais má poměrně jednoduchý průběh bez poloostrovů nebo zálivů. Ani vertikální členitost není nikterak výjimečná. Pobřeží je tvořeno bílými nebo bílošedými skalami z křídových hornin (tady máme na mysli křídu jako vápencovou horninu, nikoli křídu jako geologické období). 

Jediné místo u Calais z výše uvedeného popisu vybočuje. 

Cap Blanc-Nez (doslovně přeloženo Mys Bílý nos) je kopec jihozápadně od Calais přibližně 150 m vysoký, který ve skutečnosti mysem (tedy špičkou poloostrova) není, ale prostě se tak jmenuje. Vystupuje majestátně nad vodami Lamanšského průlivu, jeho bílé skály jsou fascinující, stejně jako travnaté pastviny a ovce na vrcholu a úbočích. 

Vzhledem ke strategické poloze "mysu" nikoho nepřekvapuje, že je tady postaven maják

Na vrcholu lze z několika vyhlídkových míst pozorovat velkou část Lamanšského průlivu a lodní provoz v něm a také doverské útesy na protějším "břehu" v Anglii. 

Také tady můžete vidět památník Doverské hlídky. To byla skupina lodí, které během 1. světové války hlídkovaly v Lamanšském průlivu a bránily německým lodím a ponorkám v plavbách k Anglii a Irsku. Současně podporovaly akce Velké Británie. Ve skupině působily křižníky, minolovky, ozbrojené jachty a další plavidla. 

V 18. století byl Cap Blanc-Nez významným trigonometrickým bodem pro určování sítě bodů mezi pařížskou a londýnskou observatoří. 

Dalšími velmi zajímavými místy v okolí jsou Cap Gris-Nez a Le Cran d´Escalles


Podle:

Doverská hlídka - wikiital.com, 22. 12. 2023

Cap Blanc-Nez – Wikipedie (wikipedia.org), 22. 12. 2023





Umístění

GPS souřadnice

50°55'29.773"N, 1°42'33.331"E

Adresa

Sangatte, Escalles 62231, 62179

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
151 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parc naturel rérional des Caps et marais d´Opale

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Calais - Ville, která je konečnou pro klasické vlaky. Má hlavové uspořádání kolejí a nachází se v centru města. Stanice Calais pro nakládku aut a autobusů před jízdou tunelem se nachází jihozápadně od centra. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem z Calais do zastávky Cap Blanc Nez.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici D-940. U vrcholu je velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se na parkoviště u vrcholu nedostane. Vjezdu brání nízká a úzká brána. Můžete účastníky akce tady vyložit a jet parkovat do Escalles, pak se na telefonické zavolání vrátit. 

Přístup pěšky

Přes vrchol vede oblíbená stezka Route Littoral, kterou je možno absolvovat jako akci na několik dní s přespáváním v tábořištích a kempech. Téměř v každé vesnici na pobřeží se nějaký nachází. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pobřežní cyklotrasa přes vrchol nevede, ale můžete sem přijet po silnici D-940. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od parkoviště se na vyhlídky dostanete, ale vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu