Vojenský památník v Sotteville-sur-Mer

Canons du Sérons, památka na II. světovou válku a mimořádně působivý výhled na pobřeží Lamanšského průlivu

Kontaktní informace


Poznámky

Památník je postaven velmi blízko obce Veules-les-Roses, ale na území obce Sotteville-sur-Mer.

Roku 1940 proběhla v okolí obcí Sotteville-sur-Mer a Veules-les-Roses bitva, která byla součástí velké vojenské operace, při níž německá armáda na začátku II. světové války obsadila postupně Nizozemsko, Lucembursko, Belgii a sever Francie s Paříží. Jak víme z historie, spojenecké armády Britů a Francouzů se snažily Němcům vzdorovat, ale okolnosti, zejména taktika a technická síla byly lepší na německé straně. 

Britům se podařila evakuace velkého počtu vojáků zpět do vlasti. Z přístavu Dunkerque odplulo do 4. června 1940 na britské pobřeží v 850 plavidlech různých velikostí a tvarů celkem přes 330 000 vojáků. Byl to první neúspěch Hitlera, protože tito vojáci se stali základem pro budování armády, která se r. 1944 vylodila v Normandii a Němce na západní frontě porazila. I když, jak poznamenal Winston Churchill, který měl z úspěšného stažení spojenců radost, - evakuacemi se války nevyhrávají. 

V okolí Veules-les-Roses proběhlo něco podobného v menším měřítku. Němci napadli zde působící francouzské a britské vojáky leteckým bombardováním a palbou z děl ve dnech 6. - 12. června 1940. Na moři operovalo přibližně 30 spojeneckých lodí, které byly připraveny evakuovat spojenecké vojáky a které ale byly pod neustálou palbou Němců. Britové a Francouzi se snažili na lodě dostat všemožnými způsoby, někteří slaňovali ze 40 metrových útesů. 

Výsledkem operace bylo, že lodě od pobřeží odvezly do Británie 3000 vojáků, Němcům se ale tři plavidla (Cerony) podařilo poničit, jedno z nich je dodnes při odlivu vidět na pobřeži. Tehdy plavidla Ceron při odlivu najela na mělčinu a už se nepohnula, takže se stala snadným terčem pro německá děla a letadla.  Smutným výsledkem bojů bylo mnoho zničených domů ve vesnicích na pobřeží. Jak víme z historie, Němci dojeli 14. června do Paříže a boje utichly kapitulací Francie, takže bitva u Veules-les-Roses se stala na dlouhou dobu posledním ozbrojeným střetem na západním pobřeží Evropy. 

Od památníku, který je tvořen děly ze zničených lodí, je vynikající rozhled na moře a pobřežní křídové útesy. V ústí říčky Veules, která je jen něco přes 1 km dlouhá, se ukrývá vesnice Veules-les-Roses.



Podle: 

CzWiki > Bitva o Francii, 9. 1. 2024

Infotabule u památníku, srpen 2019. 


Umístění

GPS souřadnice

49°52'51.564"N, 0°49'50.410"E

Adresa

Sotteville-sur-Mer 76740

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
40 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Dieppe. Je to konečná s hlavovým uspořádáním kolejště. Do blízkého Saint-Vallery-en-Caux sice vedou koleje, ale trať je bez provozu. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy na této části francouzského pobřeží jezdí ve velmi sporadických intervalech, že ani nemá smysl je uvádět. 

Příjezd osobním autem, parkování

U památníku je docela velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na parkoviště u památníku autobus nemůže vjet. Zkuste zaparkovat na protější straně u vjezdu do areálu stání karavanů. 

Přístup pěšky

Památník u silnice najdete velmi snadno.

Doporučujeme pěší putování po útesech po stezce GR 21 s přespáváním v kempech. Začít může např. v Tréportu a skončit v Le Havre (celkem 180 km). Nevyzkoušeli jsme to, ale má se jednat o výjimečný zážitek. 

Příjezd na kole, parkování kol

Oblast mezi městy Dieppe a Saint-vallery-en-Caux není příliš nakloněna cyklistům. Cyklostezky, jinde ve Francii běžné, tady nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Památník je pro vozíčkáře dobře dostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu