Hynkovský mlýn

Stavba z 15. století na východišti výletů do Litovelského Pomoraví


Hynkov, část obce Příkazy,  je vesnice při lužních lesích Litovelského Pomoraví. Na katastru Hynkova se do řeky Moravy vrací dlouhé rameno Malá voda a naopak z ní na jezu odbočuje další dlouhé rameno - Mlýnský potok. Ten se s Moravou spojuje opět až v Olomouci. Z Mlýnského potoka odbočuje ještě jedno krátké rameno, na němž byl ve středověku postaven místní mlýn, nazývaný Hynkovský, Starý nebo Solařův. Připomíná se písemně již r. 1437, kdy se v zápise uvádí změna majitele, takže existoval již před tímto letopočtem. 

Obilí sem vozili poddaní jak ze Skrbeně, která patřila městu Olomouc, tak z Příkaz, které byly v majetku olomoucké kapituly. Majitelé stavby se docela často střídali, ale nejdéle mlýn patřil městu Olomouc, a to od r. 1581 do poloviny 19. století. Ale i tehdy se hodně často střídali nájemci mlýna. Jména mlynářů jsou doložena písemnými zápisy a je známa také výše nájemného za rok. Například v letech 1680 až 1700 kolísala mezi 70 až 90 zlatými. 

Na konci 19. století a na začátku 20. století mlýn patřil rodu Strnadů, roku 1915 Marie Strnadová mlýn prodává Karlu Kadlecovi. Ten brzy poté pořizuje dvě turbíny. Roku 1937 jsou vlastníky Helena a František Solařovi. 

Roku 1948 je na polovinu mlýna uvalena národní správa. Po odkoupení r. 1949 jsou majiteli poloviny mlýna Severomoravské mlýny národní podnik Olomouc. Mletí obilí skončilo roku 1952. Roku 1958 byla operativní správ převedena na Olomoucké mlýny a pekárny národní podnik Olomouc. 

Po roce 1989 mlýn převzali restituenti, ale o objekt se nestarali. Ten začal chátral. K životu ho postupně přivádí nový majitel od r. 2007. V části mlýna je dnes hospoda, z níž mají radost turisté, cyklisté při jízdách rovinami Litovelského Pomoraví i vodáci, kteří v Hynkově obvykle končí svoje putování po řece Moravě. 

V náhonu proudí jen mizivé množství vody. Na nedaleké louce funguje veřejné tábořiště a místo pro vrácení půjčených lodí. Za ním proudí Mlýnský potok. Hlavní tok řeky Moravy se kroutí v meandrech ještě dále v lužním lese. 

Mlýn je výhodným východištěm pro turisty i výletníky na kolech pro cesty Litovelským Pomoravím. 


Podle:

Hynkovský, Starý, Solařův mlýn | Vodnimlyny.cz, 28. 1. 2024



Umístění

GPS souřadnice

49°40'15.293"N, 17°10'29.574"E

Adresa

Hynkov
Příkazy 783 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hynkov
Nadmořská výška
222 m.n.m.
Základní číselné údaje
Mlýn se poprvé písemně uvádí r. 1437.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Střeň na trati Zábřeh na Moravě - Olomouc. Pak musíte pokračovat pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Hynkova jezdí bus z Olomouce, Tržnice - v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze na prostranství před mlýnem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkovat lze na prostranství před mlýnem. 

Přístup pěšky

Okolo mlýna vede červená značka Horka nad Moravou - Hynkov - Litovel - Mladeč - Bílá Lhota. Cestou je možno navštívit Dům přírody v Horce, radniční věž v Litovli, Mladečské jeskyně a arboretum Bílá Lhota. Asi 23 km. Možno jít i dva dny s noclehem v kempu v Litovli. 

Příjezd na kole, parkování kol

Hynkovský mlýn leží na trase Moravská stezka, která je značena číslem 4 a též Eurovelo 9. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hospoda ve mlýně je pro vozíčkáře dobře dostupná, zvláště pak v letních měsících venkovní posezení. 


Rady a tipy

Vodákům doporučujeme Hynkov jako cíl etapy s počátkem v kempu v Litovli. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu