Suchá hora

Přírodní rezervace bukového a dubohabrového lesa poblíž obce Zblovice


Suchá hora (571 m.n.m.) je kopec na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny severozápadně od Vranova nad Dyjí. 

Geologické podloží tvoří ruly, amfibolity, u Zblovic také mramory, vrcholy jsou dva - oddělené mělkým sedlem. 

Jižní a východní úbočí pokrývá lesní porost blízký přírodnímu stavu: bučiny a dubohabřiny s příměsí lípy, javoru klenu, javoru mléče a jilmu vazu s bohatým bylinným podrostem. Najdete tady růst hojně např. brambořík nachový (Cyclamen purpurascens), česnek medvědí (Alium ursinum), a dymnivku plnou pravou (Corydalis solida), což jsou ohrožené rostliny aplus spoustu dalších rostlin běžných, ze živočichů roháče obecného, hodně netopýrů a ptáků a také čolka horského či slepýše křehkého.

V chráněném území celkem rozumně probíhá lesnické hospodaření, protože porosty místní pracovníci obnovují nikoli smrkem, ale listnatými dřevinami, ale všechny tyto snahy končí často okusem srnců a prasat divokých. Těchto zvířat žije v okolí Suché hory příliš mnoho. 

Cílem ochráců přírody je území zachovat v přírodě blízkém stavu pro budoucí generace. 

Viz též Klen pod Suchou horou. 

Rezervaci si dobře můžete prohlédnout z lesní cesty, která přes ni vede částečně napříč a částečně po východním okraji. Území obce Dešov je natolik periferní oblastí, že tady pravděpodobně nikoho nepotkáte. 


Podle:

Maloplošná zvláště chráněná území (nature.cz), 4. 2. 2024



Umístění

GPS souřadnice

48°57'57.692"N, 15°42'56.399"E

Adresa

Dešov 675 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Velký Dešov
Nadmořská výška
500 m.n.m. - 571 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha chráněného území je 31 ha. Vyhlášeno bylo r. 1996.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Suchá hora.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící do Zblovic, Dešova a do jejich okolí se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jet můžete do Dešova, který leží v kraji Vysočina, ale spojení autobusy buď z Vysočan nebo z Moravských Budějovic sem je velmi mizerné, o víkendech žádné. 

Nejbližší zastávka autobusové linky 830 se jmenuje Zblovice  Linka jezdí z Vranova nad Dyjí přes Šumnou, obecní úřad a pak míří do Bítova, některé spoje dál přes Zblovice do Lubnice. Provoz na ní je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu počítejte jen s několika spoji. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkujte buď v Dešově nebo na rozcestí U křížku (křižovatka žluté a modré značky u Zblovic). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Možné je účastníky akce nechat vystoupit v Dešově a čekat na ně po pěším výletě na rozcestí U křížku nad Zblovicemi anebo obráceně. 

Přístup pěšky

Z Dešova: po modré značce asi 1,5 km na jihovýchod, pak odbočit vlevo šikmo na neznačenou cestu, po ní asi 1 km a pak vpravo asi 250 m k hranici rezervace. 

Ze Zblovic: po žluté značce asi 1 km na rozcestí U křížku, odtud vzhůru k lesu, pak odbočte vlevo vzhůru lesní cestou východním úbočím Suché hory. Celkem asi 2 km, z rozcestí U křížku asi 1,1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny komunikace popsané pro přístup pěšky jsou vhodné pro jízdu na horském kole. Nikoli ale pro úplné začátečníky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře jsou přístupové komunikace nevhodné. Pokud ale máte fyzicky dobře vybavený doprovod, pak se můžete vydat na výlet od rozcestí U křížku. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu