Zámek Mcely

Někdejší barokní lovecký zámek je dnes příjemným luxusním hotelem

Kontaktní informace

+420 325 600 000
Oficiální stránky
Chateau@ChateauMcely.com

V rovinaté krajině na okraji rozsáhlého Svatojiřského lesa mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví stojí od poloviny 17. století v obci s neobvyklým názvem Mcely zámek. V současnosti má toto sídlo klasicistní podobu a jeho majitel v něm provozuje luxusní, ale velmi příjemný hotel

První zmínka o osadě jménem Mcely se objevuje na pergamenu z r. 1252. První zámek tady r. 1653 vybudoval hrabě Jan Kristián z Valdštejna. Roku 1808 zámek kupuje baron Jan Filip Wessenberg-Ampringen. Roku 1841 nechává sídlo, tehdy zpustlé, přebudovat z barokní podoby do klasicistní. Pak se do Mcel stěhuje jeho syn Jindřich. V majetku rodu sídlo zůstává do r. 1859. 

Mezitím se roku 1849 stala na poli mezi zámkem a kostelem zvláštní událost, neboť třem malým děvčátkům se tady zjevila Panna Marie. Událost místní pojmenovali jako Mcelský zázrak. 

Nový majitel Filip Boos-Waldeck ale už roku 1869 Mcely prodává princi Hugo Maxmiliánovi z rodu Thurn-Taxisů, kteří měli sídlo v nedaleké Loučeni. Následující léta až do roku 1948 byly Mcely střediskem jejich honů, večírků a radovánek s herečkami, baletkami, psy a dostihovými koňmi. 

Mezitím roku 1903 majitelé byli nuceni kvůli havarijnímu stavu zbourat západní křídlo, které pak už nikdo znovu nepostavil. Na jeho místě stojí jen restaurace, dříve sál pro divadlo a kino. Nákladnou úpravu majitelé provedli v souvislosti se sňatkem prince Ericha Thurn-Taxise s hraběnkou Gabrielou Kinskou.

Po roce 1939 po smrti prince Alexandra Jana v zámku bydlel jeho vnuk Luigi della Torre e Tasso a jeho manželka Fanny Goodyear, dcera zakladatele firmy na výrobu pneumatik. 

Roku 1948 zámek přebírá ministerstvo vnitra. Postupně ho dovedlo až do havarijního stavu. Novými majiteli se r. 2001 stal Američan James Cusumano, bývalý rockový zpěvák, a jeho manželka Inéz. Přestavbu na hotel zahájili roku 2004 a už roku 2006 vítali první hosty. Dali si za cíl vybudovat příjemné prostředí s důrazem na ochranu životního prostředí. Promyšlenou proměnou prošel nejen zámek, ale i park, v němž byl citlivě zrekonstruovány cesty, trávníky, stromy a keře a vysázeny nové dřeviny s názvy, které mnozí laici vidí nebo slyší poprvé v životě.

Roku 2010 majitelé otevírají Mcely Buquet spa, což je koupací jezírko a vedle stojící dva malé domečky, v nichž je masážní salon a malá sauna. Vedle se hosté mohou osvěžit ve venkovní vířivce.

Zámek nabízí 24 krásných pokojů různých velikostí a kategorií, možnost procházek v parku, zajímavé zážitky v restauraci, možnosti pořádání svateb, firemních a rodinných událostí. Má vlastní řadu kosmetických výrobků. Hosté mají možnost navštívit v horním patře knihovnu a vyhlídkovou věž (observatoř).

Venku mohou využít ohniště, víceúčelové hřiště, medový altán, přírodní stezku zdraví nebo obdivovat hotel pro brouky. 

Areál zámku a parku je uzavřen a oplocen.

Majitelé jsou v okolí známi podporou různých aktivit pro veřejnost anebo v dětských domovech. 

Zámecký hotel je sice pro hosta relativně drahý, ale vynaložené finance jsou vyváženy zážitky, velmi příjemným prostředím a přístupem personálu.  


Podle:

Zámek Mcely, Mcely (hrady.cz), 5. 8. 2024

Mcely (zámek) – Wikipedie (wikipedia.org), 5. 8. 2024

Historie | Chateau Mcely Spa Hotel & Forest Retreat, 9. 9. 2024



Umístění

GPS souřadnice

50°17'58.099"N, 15°4'37.941"E

Adresa

Mcely 289 36

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mcely
Nadmořská výška
263 m.n.m.
Základní číselné údaje
Zámek byl postaven r. 1698.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Čachovice na trati Nymburk - Mladá Boleslav, pokud chcete zbytek cesty dojít pěšky. Také můžete jet "jen" do Nymburka hl. n. a dále pokračovat autobusem. Ze žel. zast. Jikev můžete jít pěšky nebo do Mcel dorazit autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Mcel jezdí z Nymburka, hl. n. autobus č. 676, z Mladé Boleslavi, aut. st., autobus č. 764. Obě dvě linky jezdí jen v pracovní dny (stav r. 2024), o víkendech je frekvence autobusů mizivá. Vystupte v zastávce Mcely, Háje.  

Příjezd osobním autem, parkování

Hosté zámeckého hotelu mají uvnitř areálu parkování zdarma.

Přístup pěšky

Ze žst Čachovice: jděte nejdřív po cyklostezce Taxis, pak po červené značce přes Loučeň a na konec pokračujte po žluté. Celkem asi 12,5 km. 

Z žel. zast. Jikev: po silnici do Jikve, odtud po polní cestě, celkem asi 8 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Mcel je možno označit jako cyklisticky přívětivé, převažují rovinaté terény, frekvence motorové dopravy na silnicích není vysoká, ale nejsou tady speciální cyklistické komunikace. Výjimkou je cyklostezka Taxis z Čachovic do Loučeně. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zámek je díky výtahům přístupný pro vozíčkáře (kromě nejvyšších pater). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu