Rozhledna Romanka

Velmi zajímavý rozhled v rovinaté krajině České tabule


V rovinaté krajině České tabule se nachází obec se stejným názvem jako má nejvyšší moravské pohoří - Hrubý Jeseník. Jsme na Nymbursku, kde se mobilním operátorům poměrně těžko hledaly kopečky pro stavbu stanic k šíření signálu. 

U obce Hrubý Jeseník se tři nejdůležitější operátoři rozhodli pro stožár na umělém návrší, které okolní rovinu nepatrně (o 4 metry) převyšuje. 

Některé obce v Česku při budování stožárů spolupracovaly s operátory a s architekty a jejich představitelé domluvili, že věže budou kromě technologických účelů také plnit funkci rozhleden. 

Asi 300 m severozápadně od okraje obce Hrubý Jeseník tak roku 2003 byla postavena netradičně pojatá rozhledna podle projektu architektů Oldřicha Hájka, Jaroslava Šafera, Laca Fescu a Tomáše Pavlíka. Stojí pouhých 204,5 metru nad mořem, což z ní činí jednu z nejníže položených rozhleden v České republice (nejníže položená je nejspíše vyhlídková věž Kolonáda v Lednici). 

Konstrukci tvoří 50 m vysoký betonový sloup, který je až do poloviny své výšky ukryt za kovovým pláštěm rozhledny. Ten má půdorys tvaru trojúhelníku a několik pater. V každém z nich je umístěna vyhlídková plošina, nejvýše může návštěvník po 116 roštových schodech vyjít a kochat se rozhledem ze 26 metrů nad terénem. Kovový plášť rozhledny je částečně zakryt dřevěným obložením. 

Výstavba rozhledny trvala 8 měsíců, slavnostní otevření se konalo v březnu 2003 a už roku 2002 dostal projekt ocenění v soutěži Grand Prix architektů v kategorii krajinářská architektura. 

Rozhled z horní plošiny je hodně dokonalý, přitom se jedná o místo, kde bychom rozhlednu nečekali a dále bychom nepředpokládali, že shora uvidíme něco navíc oproti pozici na zemi. Na obzoru můžeme rozeznat dva blízké zámky - Loučeň a Mcely, samozřejmě i nejbližší obce, např. Hrubý Jeseník, ve větší vzdálenosti uvidíte Ještěd nebo Krkonoše. 

Otevřeno: 

IV.-VI., IX., X. So-Ne 10-13, 14-17

VII.-VIII. Po-Ne 10-13, 14-17

(r. 2023)



Podle:

Romanka - Hrubý Jeseník - rozhledna (interregion.cz), 12. 2. 2024

Rozhledna Romanka – Wikipedie (wikipedia.org), 12. 2. 2024

Romanka - Rozhledny ČR | Rozhlednovým rájem % (rozhlednovym rajem.cz), 12. 2. 2024



Umístění

GPS souřadnice

50°15'13.318"N, 15°4'57.807"E

Adresa

Hrubý Jeseník 289 32

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hrubý Jeseník
Nadmořská výška
205 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Oskořínek na trati Nymburk - Jičín.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem z Nymburka, Křince nebo Mladé Boleslavi do zastávky Hrubý Jeseník, U Parku.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo pod rozhlednou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze přímo pod rozhlednou.

Přístup pěšky

K rozhledně nevede žádná turistická značka, ale od železniční zastávky Oskořínek i od autobusové zastávky v obci vás nasměruje místní cedule a orientace je velmi jednoduchá. 

Příjezd na kole, parkování kol

K rozhledně lze snadno dojet na kole. V obcích v okolí ani mezi nimi nevedou žádné cyklostezky ani cyklotrasy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pod rozhlednu se dostanete snadno, nahoru nikoliv. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu