Pláž v Pléneuf-Val-André

Dlouhý pás písku v městečku na pobřeží Bretaně


Pléneuf-Val-André je bretaňské městečko při pobřeží Lamanšského průlivu, přesněji řečeno jeho zálivu Saint-Malo. Od roku 1880 začalo zažívat neobyčejný rozvoj, který ale během historického vývoje byl vždy snesitelný pro krajinu. 

Bohatí lidé si tady na pobřeží stavěli vily. Někteří jako stavební materiál použili místní žulu, jiné domy jsou hrázděné, většina z nich má velké rozměry. Dnes domy slouží jako skvělá místa pro ubytování, v některých jsou restaurace. Žádná stavba ale "nekřičí" do okolí a spíše do něj zapadá. . 

Z domů na pobřeží lze vkročit přes promenádní komunikaci přímo na pláž. Za přílivu voda dosahuje k nábřežní zdi, při odlivu moře ustupuje velmi daleko a pokud se člověk chce vykoupat, jde až půl kilometru, aby se smočil. Na jihozápadě je pláž ukončena vyvýšeninou, po níž vede pobřežní Stezka celníků (Chemin des Douaniers). Je odtud vynikající výhled na městečko i pláž. Na severovýchodě pláž končí v obloukové pobřežní linii malým přístavem a rozhledovým místem. Nejzajímavějším místem, které odtud spatříte, je ostrov Verdelet, na kterém hnízdí mořští ptáci a který je přírodní rezervací.

Při jihozápadním cípu pláže funguje půjčovna různého vybavení. K dispozici jsou katamarány, surfy i další plavidla, neoprenové oblečení atd. Také tady funguje středisko, které připravuje programy pro děti i dospělé. Instruktoři učí základním dovednostem pro sžívání se s mořem (procházky po částečně zaplaveném mořském dně, plavby po dohledem,...)


Podle:

Navštivte Pléneuf-Val-André - Pleneuf-Val-Andre, 29. 2. 2024


Umístění

GPS souřadnice

48°35'22.762"N, 2°33'24.327"W

Adresa

Promenade de la Digue
Pléneuf-Val-André 22370

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je přibližně 2 km dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je v Lamballe (trať Paris - Brest).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od nádraží v Lamballe jezdí do Pléneuf-Val-André linka busu č. 3. 

Příjezd osobním autem, parkování

V ulicích poblíž pláže do 200 m od břehu lze zaparkovat i ve vrcholné sezoně, zvláště pak u jihozápadního cípu. Podstatná část pobřežní promenády je určena jen pro pěší.Velké parkoviště je na Place de Régates. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jedno parkovací místo je nad parkovištěm pro osobní auta nad Place de Régates, další místa jsou na Rue Jean Lebrun. 

Přístup pěšky

Celá pěší promenáda je přístupná pro chodce. Odtud několika průchody můžete jít na pláž. Vede tudy také Staka celníků (Chemin de Douaniers).

Příjezd na kole, parkování kol

Celá pěší promenáda je přístupná pro cyklisty. 

Poznámky pro vozíčkáře

Celá pěší promenáda je přístupná pro vozíčkáře. S doprovodem se můžete bez problémů dostat i na pláž. To doporučujeme hlavně za odlivu. Obnažené mořské dno je tady natolik tvrdé a rovné, že se po něm budete pohybovat překvapivě snadno. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu