Abbaye Notre-Dame de Beauport

Částečně zachovalé budovy kláštera. Impozantní památka na severu Bretaně.

Kontaktní informace

+33(0)296 551 858
Oficiální stránky
contact@abbayebeauport.com

Abbaye Notre-Dame de Beauport neboli Opatství Beauport je jedním z nejkrásnějších objektů ve Francii. Najdete ho na jihovýchodní okraji obce Paimpol na severním pobřeží Bretaně. Z bývalého opatství se sice některé budovy zachovaly jen částečně nebo jen v torzech, ale místo se vyznačuje vnitřním klidem, harmonií a je neskutečně přívětivě připraveno na uvítání návštěvníků. 

Počátek dějin kláštera se píše od roku 1202, kdy Alain z Avaugouru věnoval skalnaté návrší a bažiny u moře řádu premonstrátů. Lokalita nesla tehdy název Le Pré aux oies (Louka hus). Mniši do kláštera byli povoláni z již existujícího kláštera v Normandii. Budovy byly vystavěny v podobném stylu jako v Normandii, jen byly s nimi "osově souměrné". 

Hrad Avaugour, podle něhož se psal šlechtic Alain, dárce pozemků, stál jižně od Guincampu nad řekou Trieux.

Mniši premonstráti nazvali svůj nový domov Bellus Portus (Krásný přístav). Z tohoto pojmenování se vyvinul název Beauport.  Dodejme, že premonstrátský řád vznikl jen nedlouho předtím také ve Francii v Prémontré (ves mezi Amiens a Reims) r. 1120 a velmi rychle se šířil po Evropě. První český premonstrátský klášter na Strahově dokonce vznikl ještě dříve (r. 1143) než Beauport. 

Klášteru Beauport se ekonomicky i duchovně velmi dařilo (zejména ve 13. a 14. století), ale r. 1790 po Fracouzské revoluci byl zrušen. Část majetku koupil obchodník Louis Morand, část získala obec Kérity. Soukromou část roku 1845 kupuje hrabě Napoleon Poninski, jehož zásluhou bylo opatství zachováno. Části, která patřila obci, hrozila r. 1859 demolice, ale tehdejší prefekt departmentu požádal o zařazení zříceniny mezi historické památky - a uspěl roku 1862, což znamenalo, že místní lidé přestali ruinu rabovat. 

Roku 1992 se klášter stal majetkem Conservatoire du Littoral, což je francouzská nezisková společnost se 180 zaměstnanci a relativně velkým rozpočtem, která se specializuje na skupování pozemků na břehu moří ve Francii (i v zámořských územích patřících Francii), které pak prohlásí za chráněná území. Kupuje i kulturní památky a pečuje o ně.

Tato společnost uskutečnila v klášteře rozsáhlé konzervátorské a restarátorské práce. Beauport se tak stal jedním z nejvýznamnějších turistických cílů v Bretani.  

V bývalých místnostech pro hosty jsou umístěny pokladny. Ikonické fotky pořídíte v troskách bývalého kostela. Volně, tj. bez průvodce, můžete navštívit sakristii, kapitulní sál, vévodský sál, kuchyni a zbytky refektáře. Zajímavou procházku můžete uskutečnit v klášterní zahradě. Prohlídka je úplně všude umocněna velkými keři hortenzií nebo jiných květin. Od zbytků kostela a z jednoho místa v zahradě se otevírá mimořádně pěkný pohled na moře a ostrovy v něm. 

Mimo placenou zónu se návštěvník může občerstvit v příjemné kavárně, jak je ve Francii dobrým zvykem. 

Otevírací doba:

III. Po - Ne 14 - 18

IV.-VI. a IX. Po - Ne 10:30 - 12:30 a 14 - 18

VII.-VIII. Po - Ne 10:30 - 19

X. - polovina XI. Po - Ne 14 - 18

Základní vstupné: 6,50 euro (stav r. 2023)


Podle:

https://abbayebeauport.com, 7. 3. 2024

Klášter Beauport - Klášter | Turistika.cz, 7. 3. 2024

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 329




Umístění

GPS souřadnice

48°46'3.648"N, 3°1'9.609"W

Adresa

Chemin de l´Abbaye
Paimpol 22500

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Opatství bylo založeno r. 1202.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte nejdříve do Guincampu (na trati Paris - Brest), kde přestupte na místní vlak a s ním jeďte na konečnou žst. Paimpol.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Paimpol jeďte busem č. 1 do zastávky Abbaye de Beauport. 

Příjezd osobním autem, parkování

U kláštera je prostorné parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U kláštera je prostorné parkoviště. 

Přístup pěšky

Ke klášteru můžete přijít např. po pobřežní Stezce celníků (Chemin de Douaniers) nebo od jihu od kempu v osadě Kergilaouet.

Příjezd na kole, parkování kol

U kláštera vede cyklotrasa, která víceméně kopíruje tvar pobřeží. Francie je země přátelská k cyklistům s mnoha cyklostezkami, zrovna tato cyklotrasa ale vede "jen" po silnicích nižší kategorie a při jízdě po ní nejsou cyklisté odděleni od motorového provozu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Klášter není přizpůsoben pro vozíčkáře,ale s doprovodem prohlídku větší části zvládnete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu