Výhled na moře nad Bréhecem

Fantastická podívaná nad zálivem Saint Malo na severu Bretaně


Pobřeží severu Bretaně se vyznačuje střídáním hlubokých zálivů a poloostrovů, skalami z nejrůznějších hornin (nejčastěji ze žuly) a krásnými výhledy na moře a ostrovy v něm. 

Mnoho vyhlídkových míst je dostupných autem. Na některých se lze postavit i s karavanem, legálně tady trávit noc a pozorovat buď západ nebo východ slunce, podle toho, na kterou světovou stranu výhled míří. Někde můžete pozorovat obojí. 

Zajímavým příkladem takové lokality je parkoviště nad rekreační vesnicí Bréhec, která administrativně patří k obci Plouézec. Vyhlídka je dostupná pěší stezkou, ale většina návštěvníků přijíždí auty nebo dokonce s karavany. Zastavíte vůz a zíráte na krásu. 

Vidíte vesnici Bréhec s pláží, záliv u ní a poloostrov s mysem Pointe de la Tour za zálivem. Celá ta paráda je součástí velkého zálivu Saint Malo v Lamanšském průlivu. 

V Bréhecu je hezká pláž částečně chráněná před větrem, několik ubytovacích možností a restaurací. 

Podobné parkoviště, které současně funguje jako překrásná vyhlídka, najdete na 48°44'12.557"N, 2°56'11.614"W. I zde stojí karavanisté, ale toto místo není uváděno v mapách jakožto oficiálně vyhrazené pro ně. 


Umístění

GPS souřadnice

48°43'43.594"N, 2°56'43.170"W

Adresa

Plouézec 22470

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
70 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte nejdříve do Guincampu (na trati Paris - Brest), kde přestupte na místní vlak a s ním jeďte na konečnou žst. Paimpol.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Paimpol jeďte busem č. 1 do zastávky Bréhec Plage. Zbytek cesty absolvujete pěšky do Bréhecu a pak po Stezce celníků - Chemin des Douaniers. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze dojet přímo k vyhlídce a parkovat tady. Jedná se o místo oficiálně vyhrazené pro karavanisty. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem lze dojet přímo k vyhlídce.

Přístup pěšky

Z Bréhecu nebo odjinud můžete přijít po Stezce celníků (Chemin des Douaniers).

Příjezd na kole, parkování kol

Po silnici přes vyhlídku vede pobřežní cyklotrasa, která víceméně kopíruje tvar pobřeží. Francie je země přátelská k cyklistům s mnoha cyklostezkami, zrovna tato cyklotrasa ale vede "jen" po silnicích nižší kategorie a při jízdě po ní nejsou cyklisté striktně odděleni od motorového provozu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po příjezdu autem si vyhlídku můžete víceméně dobře užít. Stezka celníků z Bréhecu je ale pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu