Hrad Dinan

Součást opevnění ve městě na severu Bretaně, fascinující svědek středověku

Kontaktní informace

02 96 39 45 20
Oficiální stránky

Město Dinan na severu Bretaně patří k nejkrásnějším ve Francii. Téměř celé centrum je obklopeno mohutnými hradbami, do nichž je na jejich jižní výspě zakomponován hrad. Nebo pevnost, pokud se vám toto označení zamlouvá víc. Působí při pohledu ze všech stran majestátně a mohutně.

Historii hradu Dinan začal psát vévoda Jan IV. Bretaňský (Jean IV. de Bretagne) po svém návratu z exilu v Anglii. Nevrátil se v míru, svůj nárok si musel vybojovat, když s pomocí Angličanů porazil r. 1364 svého soka Karla z Blois, jehož manželka Johana byla sestřenicí Janova otce. R. 1365 musela podepsat smlouvu, v níž uznává porážku. Karel byl již mrtev, zahynul v bitvě. Jan IV. Bretaňský začíná upevňovat svou moc, ale anglickým spojencům musel dát odměnu v podobě majetků na bretaňském území, zejména v okolí Brestu. Nedokázal ale bretaňské šlechtě přítomnost Angličanů v Bretani vysvětlit, proto se na krátký čas r. 1373 zase musel uchýlit do Anglie. Volné pole působnosti najednou měl francouzský král Karel V., který se pokusil Bretaň zcela připojit ke své koruně. To se bretaňským baronům nelíbilo a požádali Jana IV., aby se vrátil. Ten se opravdu vrací r. 1379 a jako jeden ze symbolů své moci zakládá r. 1380 hrad Dinan. Následuje jeho vláda nad vévodstvím v míru s oběma sousedy - Anglií i Francií. 

Věžovou rezidenci v Dinanu o výšce 45 m pro Jana IV. postavil Etienne Le Tur. Ve spodních patrech bylo hospodářské zázemí (skladiště a kuchyně), nad nimi pak reprezentační místnosti a pokoje. Na nádvoří se nacházely kovárny a stáje. Dinanský hrad respektoval módu své doby - jeho dispozice byla složitá a dominantou byly věže. Vévoda Jan IV. dával pompézností stavby vzkaz až do Paříže králi Karlu V. o vévodově síle. 

V letech 1585 až 1598 v neklidném období náboženských válek  byl hrad v držení vévody z Mercoeuru, vůdce Katolické ligy. hrad musel být posílen jakožto obranné centrum. Ke věži byl hrad připojen podzemím a od zbytku města izolován širokým příkopem. 

Přesto vojska Jindřicha IV. (francouzský král v l. 1589 - 1610) dne 31. ledna 1598 dobyla Dinan. Sto mužů na hradě odolávalo třem tisícům dobyvatelů, ale 13. 2. téhož roku přesile podlehli. 

Hrad sice zůstal rezidencí guvernéra Dinanu, ale z písemných zpráv z r. 1654 a r. 1669 víme, že jeho stavební stav se zhoršoval. R. 1693 je hrad popisován jako budova s pevnými zdmi, ale bez dveří i oken a se zničenou střechou. Projekty na záchranu zůstaly jen na papíře. 

Ve válce o španělské dědictví v l. 1700 - 1713, což byl nejkrvavější evropský konflikt začátku 18. století, byla Francie jedním z nejdůležitějších a nejpostiženějších účastníků. Ukázala se potřeba mít k dispozici budovy k soustřeďování zajatců. K tomu se hrad v Dinanu náramně hodil a k tomu účelu byl opraven. Stará břidlicová střecha byla nahrazena terasou. Po celé 18. století tady byli soustřeďováni angličtí vězni. 

Vězením hrad zůstal i po francouzské revoluci - až do roku 1904. Roku 1906 budovy kupuje město. Jeho představitelé měli přání v hradě vybudovat muzeum archeologie a přírodních věd, jehož zprovoznění se podařilo r. 1908. Přes 100 let tady byly soustředěny i etnografické sbírky z obcí na břehu řeky Rance. Na hradě neměly dobré mikroklima pro uchovávání, ale až v l. 2014-2018 se stěhují do lépe vybavených interiérů mimo Dinan a hrad prochází rekonstrukcí. 

Při ní úředníci městského odboru památkové péče spolupracovali se scénografem Pierrem Combesem z agentury Links. Rozhodli se nové expozice pojmout jako prolínání dvou témat: válečné umění a každodenní život ve šlechtických sídlech ve 14. a 15. století. Přitom autor využil dva určující prvky: za prvé - nábytek pro expozici nechal vyrobit z kovu, ale přesně reprodukoval jeho podobu podle středověkých iluminací, a za druhé - použil metody experimentální archeologie, při nichž jsou repliky starých předmětů vyráběny doloženými starými, v tomto případě středověkými postupy. Na hradě Dinan si takto můžete například sáhnout na zbraně, které vyrobili dnešní mistři metodami kovářů z 15. století. 

V rohu jedné z místností se můžete posadit na hostinu vedle Jana IV. nebo se posadíte na jeho trůn a vládnete místo něj.

Při návštěvě expozice určitě vylezte nahoru na věž. Vychutnáte si jedinečný rozhled na město a okolí. 


Otevírací doba:

IV.- IX. Po - Ne 10:30 - 19

X.-XII. Út - Ne 13:30 - 18:30

Základní vstupné: 7,50 euro. Stav r. 2023. 


Podle:

https://www.chateaudedinan.fr/, 13. 3. 2024

Jan IV. Bretaňský – Wikipedie (wikipedia.org), 13. 3. 2024


Umístění

GPS souřadnice

48°27'1.035"N, 2°2'41.732"W

Adresa

Dinan 22100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
70 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad byl založen r. 1380.

Přístup

Příjezd vlakem

Z České republiky se nejdříve musíte dostat do Paříže. Pak jeďte do žst Dol-de-Bretagne (buď s přestupem v Rennes nebo přímým spojem), zde přestupte na jiný vlak a vystupte ve stanici Dinan

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka se jmenuje Duguesclin. Při prohlídce města a hradu ji ale pravděpodobně nebudete potřebovat. K hradu dojdete pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Neplacené parkoviště najdete pod hradem. Další parkoviště jsou na různých místech v centru nebo pod viaduktem zde: 48°27'11.548"N, 2°2'15.686"W. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vyložte účastníky akce v centru a jeďte parkovat mimo město. Zkuste např. parkoviště pod viaduktem zde: 48°27'11.548"N, 2°2'15.686"W, ale sem se velké typy busů stejně nevejdou. 

Další možnost je v Léhonu u tenisového klubu. 

Přístup pěšky

Jděte k jižní výspě centra Dinanu. Hrad najdete snadno. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte k jižní výspě centra Dinanu. Hrad najdete snadno. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad není přizpůsoben pro návštěvu vozíčkářů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu