Kaple konventu benediktinů v Dinanu

Památka na bývalý klášter ve městě na severu Bretaně


V Dinanu, krásném městě na severu Bretaně najdeme velké množství historických památek. Jedna z nich je velmi nenápadná, ačkoli se její stavitelé velmi silně zapsali do historie města. 

Mniši z řádu sv. Benedikta z blízkého Saint-Malo se r. 1628 rozhodli, že v ulici Rue de Léhon v Dinanu postupně koupí pozemky pro stavbu kláštera. Roku 1631 přichází šest řádových sester, které zakládají klášter Panny Marie Vítězné. Práce na stavbě ambitu byly zahájeny roku 1638. Kaple, při jejíž stavbě byly sestrám vzorem podobné stavby u jezuitů, byla dokončena r. 1662.

Následovalo období prosperity, kdy klášter značně zbohatl, ale tato etapa skončila roku 1746, kdy v budovách vypukl požár, který se rozšířil i do města. Už nikdy se hospodářská konjunktura nevrátila. Klášter byl roku 1772 uzavřen, ale roku 1775 se biskup ze Saint-Malo rozhodl tady zřídit kolej (zde ve smyslu kolej = vzdělávací zařízení). 

Dnes kolej v budovách bývalého kláštera nese jméno Rogera Vercella (1894 - 1957), francouzského spisovatele, který zemřel v Dinanu.

Kaple není veřejnosti přístupná, můžete si ji prohlédnout jen zvenku. 


Podle:

Informační tabule před kaplí, červenec 2023

Roger Vercell - wiki34.com, 15. 3. 2024


Umístění

GPS souřadnice

48°27'6.170"N, 2°2'33.054"W

Adresa

Re de Léhon 12
Dinan 22100

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
70 m.n.m.
Základní číselné údaje
Benediktini začali získávat pozemky pro stavbu kláštera od r. 1628.

Přístup

Příjezd vlakem

Z České republiky se nejdříve musíte dostat do Paříže. Pak jeďte do žst Dol-de-Bretagne (buď s přestupem v Rennes nebo přímým spojem), zde přestupte na jiný vlak a vystupte ve stanici Dinan

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pro dopravu po městě hromadnou dopravu potřebovat nebudete. Centrum je pro pěší turisty dobře zvládnutelné a relativně málo rozlehlé. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat můžete např. pod hradem Dinan, na hlavním náměstí nebo na několika dalších parkovištích, např. pod viaduktem zde: 48°27'11.548"N, 2°2'15.686"W.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vyložte účastníky akce v centru a jeďte parkovat mimo město. Zkuste např. parkoviště pod viaduktem zde: 48°27'11.548"N, 2°2'15.686"W, ale sem se velké typy busů stejně nevejdou. 

Další možnost je v Léhonu u tenisového klubu.

Přístup pěšky

Hodinovou věž najdete v centru v ulici Rue de Léhon velmi snadno. Směrovky vedou k Le Couvent des Bénédictines.

Příjezd na kole, parkování kol

Centrum v letní sezoně je v úzkých uličkách přeplněno lidmi. Město navštíví ročně 600 000 osob. Doporučujeme přes centrum na kole nejezdit. Mimo sezonu je situace lepší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kapli si můžete stejně jako jiní běžní návštěvníci města prohlédnout jen zvenku. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu