Kostel Saint-Vincent v Saint-Malo

Katedrála ve starobylé části města na severu Bretaně

Kontaktní informace

+33 (0)2 99 40 82 31
Oficiální stránky
p.cathedrale.saintmalo@outlook.fr

Město Saint-Malo na severu Bretaně patří mezi nejvyhledávanější turistické magnety Francie. Čemu vděčí přístavní sídlo takové popularitě?

Je to především úchvatná poloha na poloostrově a současně na pravém břehu řeky Rance. Mořské pobřeží u Saint-Malo je pověstné svými dlouhými plážemi. Turisty přitahuje velké množství historických památek a hradbami malebně izolované historické centrum, kde najdete stavby od románského slohu po modernu. Návštěvníky zajisté také láká povědomí o tom, že Saint-Malo, v 17. století největší přístav ve Francii,  zbohatlo díky podpoře pirátů. Zdejší korzáři měli od krále oficiální právo napadat cizí lodě. Rozvoj města málem zastavily boje za II. světové války, kdy 80% budov bylo zničeno, ale francouzští architekti dokázali městu promyšleným způsobem vrátit dřívější lesk. 

Kostel svatého Vincence v Saint-Malo byl postaven takřka ve středu historického města. Svatý Vincenc byl jáhnem v Zaragoze (dnešní Španělsko). Byl umučen na počátku 4. století. 

Prvním dokumentem, o nějž se historici mohou opírat, je listina z r. 816, která dokládá existenci biskupa v Alet, což je dnes část čtvrti Saint-Servan jižně od historického centra. Z r. 1145 pochází listina, v níž je zmíněn kostel v Saint-Malo de l´lle. Až do r. 1790 tu bylo středisko diecéze. V polovině 12. století byla postavena románská katedrála a augustiniánský klášter. Ve 13. století byl přistavěn gotický chór, r. 1461 jižní loď a v 16. století tři kaple v ambitu.

Zcela mimořádná událost se v katedrále udála 16. května 1535. Dostavil se sem Jacques Cartier (1491-1557) a jeho muži pro požehnání před druhou průzkumnou cestou do Kanady. Ano, tento muž svými objevy ve službách francouzského krále významně přispěl k dělení Nového světa mezi námořní velmoci. V kostele je pochován. 

V l. 1595 - 1630 byla podle plánů Thomase Poussina přistavěna severní loď a další kaple. 

Po francouzské revoluci kostel v l. 1791 - 1801 neplnil duchovní poslání. R. 1802 bylo v Saint-Malo zrušeno biskupství. 

Významnou osobou byl Jean-Marie de la Mennais (1780-1860), který v pozici kaplana založil a vedl místní vzdělávání. 

Roku 1860 byla dokončena novogotická věž. 

9.-14. srpna 1944 spojenci bombardovali město a katedrálu silně poničili. Téměř všechny střechy na ní přestaly existovat, varhnanní kruchta a sakristie vyhořely. R. 1947 začala poválečná obnova města. Katedrála byla znovu otevřena až r. 1972.

Varhany byly v kostele umístěny už v 18. století, další pak od r. 1846, kdy byla prováděna novogotická úprava kúru, do r. 1980. Od té doby kostel disponuje současnými varhany. 

V kostele uvidíte několik pozoruhodných moderních uměleckých děl. 

Nejstarší sochou v interiéru je P. Marie v ose severní lodi. Socha Notre-Dame de Bon-Secours (od Velké brány) nese všechny znaky pozdně gotické práce. Má strnulý výraz a nepříliš propracované záhyby šatů, ale je krásná. V jedné ruce drží Ježíška, druhou hladí ptáčka. 

Obraz - triptych Apokalypsa (v modrých tónech) vytvořil současný umělec Augustin Frison-Roche.

Hlavní oltář byl vysvěcen roku 1991. Společně ho z bronzu vytvořili dva umělci, malíř Arcabas a sochař Ettien. 

Oltář kaple Nesvětější svátosti vytvořil z drahých kovů umělec gruzínského původu Goudji, který se r. 1969 oženil s Francouzkou Katherinou Barsacqovou, díky níž se mohl ze SSSR r. 1974 odstěhovat do Francie a zde svobodně tvořit. 



Podle:

Historie - 50 let od obnovení katedrály Saint-Malo (cathedralesaintmalo.fr), 23. 4. 2024


Umístění

GPS souřadnice

48°38'58.102"N, 2°1'32.854"W

Adresa

Place Jean de Chatilion
Saint-Malo 35400

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Saint-Malo se vlakem dostanete např. z Paříže nebo z Rennes. Saint-Malo je konečná - hlavová stanice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do středu historické zástavby autobusy nejezdí. Nejbližší zastávka se nachází mimo hradby na Esplanade Saint-Vincent. 

Příjezd osobním autem, parkování

Východně od hradeb se nachází několik obrovských parkovišť. Všechny jsou placená. Ve špičce letní sezony budete těžko hledat místo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte bránou Porte Saint Vincent a ulicí Rue Saint-Vincent. Pak udržujte víceméně přímý směr a dojdete ke katedrále. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu ulicemi historického středu města kvůli obrovským davům pěších nedoporučujeme. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu