Tour Bidouane

Věž na městských hradbách v bretaňském městě Saint-Malo.


Město Saint-Malo na severu Bretaně bylo v minulosti celé obehnáno hradbami, které se z velké části zachovaly dodnes. Místní správa na jejich vrcholu zřídila chodník, který návštěvníci města hojně využívají k procházkám. Na severozápadě jsou hradby zesíleny obrovitou baštou nebo chcete-li věží, která poskytovala obyvatelům ochranu před případným útokem z moře. Jen poznamenejme, že v minulosti se určitě místní měli čeho bát, hlavně pomsty. Místní korzáři měli od krále oficiální právo napadat v moři cizí lodě. Bohatě ho využívali. Byla na tom založena prosperita města a současně panovaly obavy o jeho bezpečnost.  

Dnes je plošina na baště Tour Bidouane jedním z nejhezčích vyhlídkových míst ve městě. Vidíte dobře pláž Bonsecours a dva ostrovy v moři, k nimž vedou stezky, které jsou použitelné jen za odlivu. 

Tour Bidouane má půdorys tvaru podkovy charakteristický pro 15. století, tedy dobu stavby. Ve spodní části jsou dodnes zachovány otvory pro dělostřeleckou palbu, které byly v l. 1691 - 1889 zaslepeny, když v tu dobu věž sloužila jako sklad střelného prachu. Roku 1693 se pokusily spojené anglo-nizozemské síly dělostřeleckou palbou z lodí vyhodit věž do povětří, ale pokus selhal, když loď najela na mělčinu ve směru k Fort National. 

Velké skupiny lidí se za odlivu vydávají na zajímavé procházky na ostrov Le Grand Bé a k pevnosti Petit Bé (Fort du Petit Bé). Je v tom romantika i dobrodružství. Výlet lidé musejí stihnout docela rychle, aby je příliv před zpáteční cestou nezastihl uvíznuté na ostrově. Pokud se vám toto stane, určitě se nepokoušejte moře překonat, jen počkejte přibližně 6 hodin na další odliv. Pohled z hradeb na pochodující "mravence" mířící od břehu na ostrovy je nesporně zajímavý.

Na ostrově Le Grand Bé je pohřben François Auguste René de Chatebriaund, spisovatel 18. století, rodák ze Saint-Malo a hlavní představitel francouzského romantismu. Pevnost Petit Bé na dalším ostrůvku projektoval v 17. století známý francouzský architekt Vauban


Podle:

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 319

Informační tabule na vyhlídkové plošině, červenec 2023


Umístění

GPS souřadnice

48°39'2.280"N, 2°1'43.194"W

Adresa

Passage de la Poudiére
Saint-Malo 35400

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
10 m.n.m.
Základní číselné údaje
Tour Bidouane pochází z 15. století.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Saint-Malo se vlakem dostanete např. z Paříže nebo z Rennes. Saint-Malo je konečná - hlavová stanice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do středu historické zástavby a k hradbám na severozápadě města autobusy nejezdí. Nejbližší zastávka se nachází na Esplanade Saint-Vincent. 

Příjezd osobním autem, parkování

Východně od hradeb se nachází několik obrovských parkovišť. Všechny jsou placená. Ve špičce letní sezony budete těžko hledat místo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem.

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte bránou Porte Saint Vincent a ulicí Rue Saint-Vincent. Pak udržujte víceméně přímý směr a dojdete ke katedrále. Pak se vydejte uličkami západním směrem, až dorazíte na hradby a Tour Bidouane uvidíte.

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu ulicemi historického středu města kvůli obrovským davům pěších nedoporučujeme. Na hradbách cyklisté jezdit nesmí. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na Tour Bidouane se vzhledem k velkému množství úzkých schodů nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu