Alet

Poloostrov v bretaňském městě Saint-Malo


Na severu Bretaně se vlévá do Lamanšského průlivu řeka Rance. Její ústí tvořící hlubokou nálevku se stalo v dějinách strategickým bodem. Na jejím levém břehu vyrostlo město Dinard, na pravém Saint-Malo. Ještě než řeka dosáhne moře, míjí její vody rozsáhlé předměstí, které má název Saint-Servan. Do řeky tady vybíhá nápadný poloostrov Alet (psáno také Aleth), který můžeme navštívit hned z několika důvodů. 

Okrajem poloostrova vede cesta se značením Chemin des Douaniers (Stezka celníků). Z ní si můžete na několika místech vychutnat zajímavé výhledy. Na severu vidíte město Saint-Malo, přístav, na západě řeku Rance a na jihu dvě pláže, věž Tour Solidor a v dálce hráz přílivové elektrárny

Na vrcholu poloostrova si přijdou na své milovníci vojenské historie. Pevnost Fort de la Cité z 18. století sloužila Němcům za II. světové války jako základna, dnes je v ní umístěno muzeum, kde se můžete poučit o průběhu osvobozování města spojeneckými vojsky. 

Jižně od středu poloostrova uvidíte zříceninu katedrály sv. Petra (Cathédrale St. Peirre d´Aleth). Archeologický průzkum tady byl proveden v l. 1972-78. Datace místního osídlení je podle nálezů či písemných pramenů následující:

Než byla tato oblast obsazena Římany, stálo na poloostrově Alet významné sídelní středisko (r. 80 až 25 př. n. l.). Od 3. století n.l. se tady usadili Galové, kteří ale byli v pod vládou Římanů. Ve 4.-8. století tady fungovala velká budova pro úředníky. Byl to první biskupský komplex na území města. Diecéze byla založena v 9. století. Tato budova ale byla později srovnána se zemí. Tento stav trval od začátku 9. stol. do poloviny 10. století. Po invazích Normanů vznikla katedrála s dvojitou apsidou (10.-13. století). Aleth ale nebylo pro obyvatele bezpečným místem, proto bylo sídlo biskupství r. 1146 přeneseno do Saint-Malo, města, které začalo vznikat na skalnatém ostrůvku severně odtud. Později, r. 1255 se místní obyvatelé pustili do konfliktu se svými sousedy v Saint-Malo. Nechtěli jim platit daně. V ozbrojeném střetu ale prohráli a za trest jim byl zbořen kostel, hradby i pevnost. 

Zřícenina je zakonzervována, vstup je volný, text si můžete přečíst na infotabuli ve francouzštině. 

Návštěvníci města Saint-Malo ale mají v paměti poloostrov Alet ze zcela prozaického důvodu. Střed oblasti tvoří kemp, výborné zázemí pro turisty, kteří se stanem či karavanem chtějí poznávat okolí a nepotřebují k tomu polohu blízko některé proslulé pláže. 


Podle:

Katedrála  v Aletu – Wikipedie (wikipedia.org), 2. 5. 2024

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 319



Umístění

GPS souřadnice

48°38'10.422"N, 2°1'48.055"W

Adresa

Saint-Servan
Saint-Malo 35400

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 25 m.n.m.
Základní číselné údaje
Poloostrov zaujímá plochu asi 23 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Saint-Malo se vlakem dostanete např. z Paříže nebo z Rennes. Saint-Malo je konečná - hlavová stanice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Saint-Servan, Alet.

Příjezd osobním autem, parkování

Na poloostrově lze zaparkovat na třech místech. Nejrozsáhlejší je parkoviště v přístavu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Podle našeho průzkumu není pro autobus na žádném místním parkovišti pamatováno. 

Přístup pěšky

Poloostrov se po pobřežní stezce dá obejít i s přestávkami asi za 30 minut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pobřežní cesta je dobře sjízdná pro cyklisty. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pobřežní cestu zvládne vozíčkář dobře. Pro jistotu si vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu