Pláž Na Kamínkách

Krásné koupání v řece v Mnichově Hradišti a procházka lesoparkem se skalami


Od druhé poloviny 19. století zaznamenáváme u občanů Mnichova Hradiště zvýšený zájem o zdravý životní styl. Mnozí se chodili koupat k řece Jizeře. Zvláště vhodným místem pro aktivní i pasivní odpočinek bylo prostranství, kde se do řeky zleva vlévá malý potok Nedbalka. Nacházela se tady přírodní louka, kam zpočátku docházeli zájemci o plavání, aniž by potřebovali nějaké zázemí. 

Roku 1889 byl ve městě založen Lázeňský spolek, na jehož popud byla na Jizeře pod tehdy novým mostem v Klášterské ulici vybudována plovárna, která plula na dřevěných trámech, bylo v ní možno užít několik kabinek a z níž vedlo molo do vody. I tehdy se ale lidé kromě plovárny rádi chodili koupat k jezu severně odtud. 

Někdy po r. 1910 byla postavena v místě dnešní pláže Na Kamínkách Dámská plovárna, jednoduchá dřevěná bouda s lepenkovou střechou. Sloužila skutečně výhradně ženám. Při neopatrném vypalování trávy v okolí shořela r. 1952. 

Další plovárnu postavil v místě pod bývalým židovským hřbitovem lékař a ornitolog Alfréd Hořice. Stavbě se říkalo Hořicova plovárna a její autor proslul otužileckým plaváním v řece. Kamenné základy Hořicovy plovárny jsou dodnes v terénu znatelné. 

Na levém břehu v lokalitě, kde dnes stojí výrobní závod Kofola, vybudoval ve 20. letech 20. století vybudoval veslařsko-plavecký klub Sportovní plovárnu s větším počtem kabinek, betonovým bazénkem, místem pro přistávání lodiček, pískovištěm pro děti a volejbalovým hřištěm. 

A na co se můžete těšit na pláži Na Kamínkách dnes, i když už všechny plovárny zničil zub času?

Částečně travnatá a částečně písčitá pláž je oblíbena i dnes, přestože nemá žádné vybavení a koupání je tady vyloženě "jen" přírodní. Všechno si musíte přinést a po sobě uklidit. Zklamáni budou ti, kdo chtějí mít ke koupání blízko k bufetu či hospodě. Milovníci klidu a blízkosti přírody budou spokojeni. Pro dobrou pohodu jim budou stačit lavičky, stoly, odpadové koše a šotolinové parkoviště. 

Až vás koupání a lenošení omrzí, můžete se projít ve směru po proudu do lesoparku s opukovými skalami


Podle:

Infotabule na břehu Jizery u pláže, červenec 2023



Umístění

GPS souřadnice

50°31'28.255"N, 14°57'50.039"E

Adresa

Klášterská
Mnichovo Hradiště 295 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mnichovo Hradiště
Nadmořská výška
220 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž zaujímá plochu asi 0,4 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Mnichovo Hradiště. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Mnichovo Hradiště je dopravním uzlem autobusových linek z okolí. Jejich terminál je blízko vlakového nádraží. Busy zastavují také na zastávce Mnichovo Hradiště, náměstí. Také můžete dojet na nejbližší zastávku Mnichovo Hradiště, Klášterská, kde zastavují busy např. směr Mimoň, Mladá Boleslav, Český Dub. Od metra Černý Most v Praze jezdí do Mnichova Hradiště bus č. 315 a 345. 

Příjezd osobním autem, parkování

S autem zaparkujete hned u pláže. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Než vjedete z ulice Klášterské na parkoviště u pláže, zvažte, zda se tam otočíte. 

Přístup pěšky

Z centra města k pláži vedou červená a modrá značka - obě směr Klášter, ale každá sem vede z centra jinudy. Pod mostem v Klášterské ulici ale pláž najdete, aniž byste pomoc značek potřebovali. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z centra jeďte směr Klášter. 

Doporučujeme využít dálkovou cyklotrasu č. 17 Greenways Jizera, která vede městem. V některých úsecích (v Mnichově Hradišti ale zrovna ne) je vybudována jako speciální cyklistická komunikace. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na pláž se dostanete celkem snadno, ale přístup do vody pro vozíčkáře upraven není. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu