Roubený dům v Mnichově Hradišti

Pozdně barokní památka v centru města


Roubený dům v ulici Víta Nejedlého v Mnichově Hradišti jakoby vypadl z dávného národopisného filmu. Takové pocity můžete mít, když blízko městského centra na frekventované ulici uvidíte velký pozdně barokní patrový dům ze druhé poloviny 18. století, který je mimořádně zachovanou vzpomínkou na lidové stavby v Pojizeří.

Mnichovo Hradiště bývalo v 18. století malým městem a jeho zástavbu tvořilo víc roubených domů. Kromě největšího v  ulici Víta Nejedlého se ještě menší stavení zachovala např. východně od zámku.

Popisovaný roubený dům chápeme nikoli jako izolovanou stavbu. Lidé na malém městě se museli něčím živit, proto hned u domu po obvodu dvora stála hospodářská stavení. Ta jsou klasicistní, pocházejí z 19. století. Hlavní a nejkrásnější je obytná část vystavěná v úrovni uliční čáry. Na protější straně stojí chlév, od něj jižně stojí stodola s dalšími dvěma malými chlévy. Na severním okraji dvora si r. 1920 majitelé vystavěli další chlév, který ale není památkově významný. V západní části usedlosti vzadu za hospodářskými budovami se rozkládá menší ovocná a zeleninová zahrada. 

Na hlavní stavbě je nesmírně cenné, že se zachovala v původním stavu bez přestaveb a že v historii nikdo neprovedl stavební zásahy ani do hospodářské části. 

Dům není veřejnosti přístupný. 


Podle:

městský dům - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 16. 5. 2024




Umístění

GPS souřadnice

50°31'17.857"N, 14°58'24.379"E

Adresa

Víta Nejedlého 7
Mnichovo Hradiště 295 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mnichovo Hradiště
Nadmořská výška
209 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Mnichovo Hradiště. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Mnichovo Hradiště je dopravním uzlem autobusových linek z okolí. Jejich terminál je blízko vlakového nádraží. Busy zastavují také na zastávce Mnichovo Hradiště, náměstí, která je k roubenému domu nejblíže. Od metra Černý Most v Praze jezdí do Mnichova Hradiště bus č. 315 a 345. 

Příjezd osobním autem, parkování

Může se vám podařit zaparkovat v těsné blízkosti domu. Pokud nikoli, nechte auto např. v ulici Poříčské nebo v některé jiné. Obecně parkování v Mnichově Hradišti není velkým problémem. Na Masarykově náměstí se za parkování platí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro návštěvu centra města doporučujeme bus zaparkovat v některé z klidnějších ulic v jeho blízkosti, např. ulice Studentské nebo Máchově. 

Přístup pěšky

Z Mnichova Hradiště, žst jděte do centra ulicí Jiráskovou nebo Smetanovou a pak Družstevní. Ulice Víta Nejedlého vychází z Masarykova náměstí na jih a dům na ní snadno najdete. 

Příjezd na kole, parkování kol

Městem přes centrum a převážně bočními ulicemi vede dálková cyklotrasa č. 17, Greenways Jizera. V Mnichově Hradišti není její průběh nikde oddělen od provozu motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Dům si můžete celkem pohodlně prohlédnout, ale jen zvenku.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu