Zřícenina zámku Zásadka

Romantické zbytky stavby nad řekou Jizerou


Na ostrohu nad soutokem Jizery s Mohelkou asi 5 km severně od Mnichova Hradiště se zachovaly skromné zbytky rozlehlého panského sídla - zámku Zásadka

První zprávy o tvrzi máme až z roku 1406. Původním stavitelem a majitelem byl pravděpodobně někdo z rytířů Zásadských. Ale mohl to být i nkdo z rodu Vartemberků. V 15. století tvrz Zásadka patřila Čůchům ze Zásady. Nejznámějším z nich byl ná dost voblíbenec krále Václava IV. Jan Čůch ze Zásady, podmaršálek královského dvora. R. 1439 písemné prameny uvádějí Petra Čůcha z Navorova na Zásadce. Jeho dcera Jana prodává Zásadku Jiřímu z Poděbrad. Ten nechává již zpustlou tvrz obnovit. Rekonstrukce byla patrně dost výrazná, protože ve druhé polovině 15. století se objekt nazývá jako hrad Nová Zásadka

Z dochovaných zbytků můžeme někdejší hrad rekbonstruovat jen částečně. Opevnění bylo tvořeno nepřístupnými svahy ostrohu. Uměle opevněna musela být jen jižní strana tvořená plošinou přecházející do vsi Sychrova. Zde byl vyhlouben příkop. Do hradu se vcházelo po mostě nám neznámé konstrukce. Hlavní palác stával na severozápadním konci ostrohu, který byl nejméně přístupný. Jeho vzhled není zřejmý, protože z dávné stavby se zachovaly jen sklepy a základy. Pokud tady existovaly i jiné budovy, pak byly zničeny při pozdějších přestavbách. 

R. 1490 je majitelem hradu Frycek z Daliměřic a počátkem 16. století Václav Hrzán z Harasova, který ale bydlel na nedalekém hradu Houska. Když písemné prameny uvádějí dělení Václavova majetku po jeho smrti, píše se v nich o zásadce, že je pustá. Po vystřídání dalších dvo majitelů získává Zásadku Zikmund Vančura z Řehnic na Valečově. Rozhodlo se přijmout Zásadku za své sídlo a vystavět tady renesanční zámek

K opravenému staršímu paláci tak přibyl nový o půdorysu písmene L. Jeho stěny byly vyzdobeny sgrafity z výjevy ze Starého zákona a figurálními kompozicemi. 

Po vystřídání dalších vlastníků se Zásadka r. 1604 stává majetkem vzdělance Václava Budovce z Budova. Jak známe z historie, tento muž byl za účast na stavovském povstání r. 1621 popraven na Staroměstském náměstí a jeho majetek byl zkonfiskován. Zámek r. 1622 kupuje Albrecht z Valdštejna. V držení rodu Valdštejnů zůstal zámek až do r. 1945. V těchto dobách nejdříve v zámku sídlili správci statku, později už jen panský hajný. Pak zámek vyhořel a nebyl již opraven. 

Z původní tvrze, hradu a zámku se zachovaly nepatrné stopy starého paláce, zbytky nového paláce, hlavně obvodové zdi se zbytky ostění. Téměř úplně zmizel celý příkop a nejsou stopy po sgrafitech, která byla patrna ještě r. 1847. Neexistuje ozdobná brána, kterou nechal postavit Václav Budovec z Budova. 

Dnes kromě zbytků zámku můžete obdivovat neobyčejně kultivované zahradní prostředí, které je pod hradem vybudováno. Také se můžete těšit hezkým výhledem na Ještěd. K posezení na zřícenině lákají lavičky a ohniště. 



Podle:

Fiala, Z. a kol. (1984): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl III. Severní Čechy, Svoboda Praha, s. 531



Umístění

GPS souřadnice

50°33'24.206"N, 14°58'53.424"E

Adresa

Sychrov
Mnichovo Hradiště 294 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sychrov nad Jizerou
Nadmořská výška
260 m.n.m.
Základní číselné údaje
První písemný záznam o Zásadce pochází z r. 1406.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Mnichovo Hradiště.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Mnichovo Hradiště je dopravním uzlem autobusových linek z okolí. Jejich terminál je blízko vlakového nádraží. Busy zastavují také na zastávce Mnichovo Hradiště, náměstí, odkud můžete vyrazit pěšky okolo zámku v severním směru na Káčov a odtud na Zásadku. Od metra Černý Most v Praze jezdí do Mnichova Hradiště bus č. 315 a 345. 

V pracovní dny jezdí z dopravního terminálu v Mnichově Hradišti do Sychrova bus č. 716. Vystupte v zastávce Mnichovo Hradiště, Sychrov (na vrcholu stoupání). 

Příjezd osobním autem, parkování

U zříceniny není žádné parkoviště. Stát můžete jen na okraji silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Se zájezdovým busem u zříceniny nelze parkovat. Nechte vůz v prostoru zastávky linkových autobusů, kde je místa dost. 

Přístup pěšky

Z Mnichova Hradiště, žst. 5,5 km nebo z Masarykova náměstí 4,5 km po zelené značce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole lze přijet po silnici až ke zřícenině, ale potom krátce musíte bicykl vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu