Klášter Moni Vrontisi

Osamocená stavba na úpatí nejvyšší hory ostrova Kréta

Kontaktní informace

+30 2 894 031 247


Na jižním úpatí Psiloritisu, nejvyšší hory Kréty, stojí mezi vesnicemi Zaros a Vorizia klášter Moni Vrontisi

Letopočet, kdy byl klášter s kostelem sv. Antonína založen, se historikům nepodařilo zjistit. Je možné, že je pojmenován podle zakladatele. V jedné z listin z roku 1323 jsou uvedeni 4 kněží. Jmenovali se Vrontisis. 

Souvislé písemné zmínky existují až od roku 1400. Když ostrov Kréta ovládali Benátčané, klášter byl významným centrem literatury a malířství. Podle legendy měl v klášteře dokonce působit jako mnich jeden z nejvýznamnějších malířů té doby Michael Damaskinos (1530/35?-1592/93?), který mj. cestoval po celé tehdejší Benátské republice a maloval ikony pro pravoslavné kostely. Celkem je autorem 100 děl, z toho nejvýznamnější z nich najdeme v kostele San Giorgio dei Greci v Benátkách. 

Šest ikon zůstalo až do roku 1800 ve Vrontisi. Dnes jsou vystaveny v Muzeu sv. Kateřiny Sinajské v Héraklionu. 

Po dobytí ostrova Turky vojska nechala na rozkaz svého velitele klášter stát. Ale během povstání r. 1866, kdy klášter poskytl útočiště revolucionářům v čele s Michaelem Korakasem, byli 4 mniši zabiti, cely vypáleny a zemědělská úroda zničena. I při revoluci r. 1878 se klášter stal základnou povstalců. Za II. světové války se v klášteře usadili odbojáři, kteří odsud v letech 1941-44 vedli výpady proti Němcům. 

Dnes je klášter opět v provozu. I když se nedochovalo téměř nic z bývalého pevnostního komplexu a jiné budovy byly postaveny, je skupina budov stále impozantní. Před vstupem se dochovala monumentální kašna z 15. století. Je na ní zobrazen reliéf Adama a Evy v ráji, Boha a 4 postav, u jejichž nohou má být symbol čtyř řek. 

Kostel je dvoulodní. Jedna loď je zasvěcena sv. Antoniovi, druhá apoštolu Tomášovi. V jižní lodi se dochovaly části nástěnné výzdoby, např. Večeře Páně ve výklenku nebo postava sv. Simeona Theodochose, který drží malého Ježíše. 

Klášter je podle dostupných pramenů veřejnosti přístupný, ale nikde - ani na internetu, v turistických průvodcích ani při průzkumu na místě - se nám nepodařilo zjistit otevírací dobu a vstupné. 


 Podle:

Klášter Vrontisi – Wikipedie (wikipedia.org), 7. 6. 2024

Ministerstvo kultury a tělovýchovy | Klášter Vrontisi (culture.gr), 7. 6. 2024





Umístění

GPS souřadnice

35°8'37.382"N, 24°52'53.341"E

Adresa

Zaros
Moires 70002

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
548 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ke klášteru se hromadnou dopravou nedostanete.

Příjezd osobním autem, parkování

Ke klášteru vede slepá odbočka ze silnice Zaros - Vorizia.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S otočením u kláštera možná budete mít potíže. 

Přístup pěšky

Poblíž kláštera vede dálková stezka E4 napříč Krétou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Podle našeho průzkumu a podle dostupných snímků pořízených jinými návštěvníky by exteriéry kláštera měly být bez bariér.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu