Pláž Mazida Ammos

Krásné koupání na jihovýchodě Kréty


Xerokampos je jedna z nejodlehlejších vesnic na Krétě. Cesta ze Sitie autem trvá téměř hodinu, z letiště v Héraklionu pojedete asi dvě a půl hodiny. 

Kdo chce zažít pohodovou a klidnou dovolenou, zamíří právě sem. Místní, kteří tu žijí nebo noví obyvatelé, kteří tady koupili pozemky a postavili na nich penziony, tvrdí, že Xerokampos je ráj na zemi. 

Pláž Mazida Ammos je asi 600 m dlouhým pásem písku, který je lemován příjezdovou silnicí. Začíná a končí mírně vyvýšenými skalnatými výběžky. 

Pláž je téměř přírodní, není tu takřka žádná vybavenost, na jednom místě si můžete pronajmout slunečník a lehátko, jinak si všechno musíte přinést a zase odnést. Není tu restaurace, sprchy ani WC. Vstup do vody je pozvolný. Protože pláž není nijak chráněna, mohou se tady vyskytovat velké vlny vyvolané jižním větrem.

Asi 200 m nad pláží byla postavena skupina apartmánů, ve středu vesnice, který je vzdálen asi 2 km, najdete dva obchody s potravinami, několik menších restaurací a možností k ubytování. Velké hotelové řetězce sem zatím nedorazily. 


Umístění

GPS souřadnice

35°2'10.537"N, 26°13'10.844"E

Adresa

Xerokampos
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je přibližně 600 m dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Xerokamposu nejezdí žádné autobusy hromadné dopravy. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Xerokamposu vedou dvě silnice. Můžete přijet od západu přes Ziros. Tato silnice je nad Xerokamposem jednou z nejkrásnějších na Krétě díky divokým serpentinám a ohromujícím výhledům. Nebo jeďte od severu přes Zakros. Těsně přes Xerokamposem silnice těsně míjí velkolepý krasový kaňon. 

K pláži odbočte na křižovatce 35°2'17.550"N, 26°13'28.995"E. Auto nechte přímo nad místem, kde chcete lenošit. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Pěšky k pláži dojdete ze středu vesnice nebo z okolních penzionů velmi snadno. Značené trasy tady nejsou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. Horské silnice v této části Kréty představují pro dobrodružně naladěné cyklisty velkou výzvu. Nezapomeňte se zásobovat pitnou vodou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není přizpůsobena vozíčkářům. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu