Benátská vila Deimezzo

Osamocená stavba na východě Kréty


Východně od vesnice Armeni na východě Kréty stojí nádherná osamocená stavba, která se podle místních směrovek nazývá Venetian Villa Deimezzo (Benátská Villa Deimezzo). 

Okolo dnešní vily stála již od dob byzantských vesnice Etia. V dobách své největší slávy ji obývalo až 600 lidí. Když se Kréty zmocnili Benátčané, přivezli s sebou i své renesanční stavební umění. Tehdy třípatrová vila rodiny de Mezzo původem ze Sitie byla jednou z nejkrásnějších na ostrově. Silné zdi vily chránily rodinu před nepřáteli, roku 1701 si majitelé uvnitř nechali postavit kašnu a dům zásobovali vodou z akvaduktu. Před hradbami bylo zřízeno několik dalších fontán pro obyvatele vesnice. Nad monumentálním vchodem je dodnes patrný erb rodiny de Mezzo. 

Roku 1867 už ostrov neobývali Benátčané, ale Turci. Vrcholila revoluce proti nim. Turci ve vile našli azyl a ubytování. Proto se jim Kréťané pomstili zničením vily. Soukromý majitel ji obnovil až v l. 2008 - 2022. 

Mezitím se počet obyvatel vesnice Etia stále zmenšoval, až kolem r. 1950 odešel poslední. Potomci původních obyvatel Etie žijí v nedalekém Armeni. Z Etie je ale zajímavé místo, protože kromě vily si můžete prohlédnout alespoň zvenku dva obnovené kostely byzantského původu - Agia Ioannis a Agia Aikaterini. Druhý je větší, bíle natřený, má dvě polokopule a zvonici. Uvnitř je řada ikon. 

Dnes je vila razantně přestavěna, zejména v přízemí a v letní sezoně je tady přítomna průvodkyně, která zdarma poskytuje výklad. Uvnitř jsou připraveny k prohlédnutí vysvětlující panely v řečtině a angličtině. 

Tturisté, kteří toto místo navštívili, se dělí na dvě skupiny. Podle některých byla vila přístupná (i se sympatickou průvodkyní), jiní toto štěstí neměli. Otevírací dobu neznáme, není patrně nikde zveřejněna - patřili jsme při návštěvě Kréty ke druhé skupině. 


Podle:

The Venetian village of Etia in Crete, Greece, pictures and information, beaches, nature, travel, hotels, apartments, car rental (angelfire.com), 26. 8. 2024





Umístění

GPS souřadnice

35°4'41.482"N, 26°4'26.341"E

Adresa

Armeni
Sitia 72059

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
512 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V redakci nám není známo, zda do blízké vesnice Armeni je zavedena hromadná autobusová doprava, ale myslíme si, že nejspíše nikoliv. 

Příjezd osobním autem, parkování

U Villy Deimezzo jsou vybudována dvě parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na jedno z parkovišť se dostanete jak autem, tak busem. 

Přístup pěšky

Okolo vily vede stezka E4 (napříč celou Krétou). Pro přístup k vile ale asi pěší pochod nepoužijete. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice v této části Kréty mohou představovat výzvu pro sportovně laděné cyklisty. Připravte se na častá stoupání a v létě na horké počasí, kdy s sebou musíte mít dostatek vody. 

Poznámky pro vozíčkáře

Není známo, zda je vila přístupná pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu