Údolí mrtvých

Soutěska - fascinující zážitek na východě Kréty


Údolí mrtvých (též Gorge of the Dead, Deads gorge, přepis z řečtiny Faragi Nekros) je hluboká soutěska na východě Kréty, která začíná u vesnice Zakros a ústí u osady Kato Zakros na širší pobřeží a vzápětí do moře. 

Délka soutěsky je asi 5 km, hloubka až 150 m. Její vápencové stěny jsou většinou téměř svislé, ukrývají se v nich mnohé otvory do jeskyní, v nichž údajně dávní Mínojci pohřbívali své mrtvé. Jedná se o jeden z největších přírodních divů ostrova. 

Průchod soutěskou je v podstatě pohodlný, vede tudy úzká pěšina, na níž je jen málo hůře schůdných míst. Do soutěsky se obvykle vstupuje u vesnice Zakros nebo od malého parkoviště mezi Zakros a Kato Zakros. K průchodu potřebujete dvě auta, kdy jedno zaparkujete dole a jedno nahoře anebo soutěskou jdete dolů a nahoru zpět stejnou cestou nebo po prašné cestě na pravém okraji údolí. 

V letních vedrech doporučujeme projít si soutěsku brzy ráno nebo až navečer. Voda se v soutěsce objevuje jen v zimním období. Celoročně jsou tu přítomny kozy a někdy i ovce. 

V soutěsce není žádná civilizace, veškeré občerstvení a vodu si musíte vzít s sebou. V Zakrosu ale funguje řada taveren, V Kato Zakros se můžete také dobře najíst a dokonce i ubytovat a pobýt na pláži. 

Zvláštní pozornost věnují soutěsce geologové. Na několika místech je tady vidět v přirozených odkryvech souvrství tmavě červených břidlic a fylitů, na nichž spočívá souvrství šedých vápenců. Soutěska v tomto ohledu není unikátem, toto uspořádání je typické pro větší část východní Kréty. V soutěsce je ale dobře vidět. Díky němu má Kréta vodu, protože srážková voda proniká do hlubin propustnými vápenci, dokud nenarazí na nepropustné břidlice a fylity. Po jejich horní ploše stéká jakožto podzemní voda. Na svahu se pak dostává na povrch v podobě pramenů. 

Podle:

TEKTONICKÉ PŘÍKROVY A SEPARAČNÍ ZLOMY - Geopark Sitia (sitia-geopark.gr), 12. 9. 2024



Umístění

GPS souřadnice

35°5'58.113"N, 26°14'54.499"E

Adresa

Zakros
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m - 150 m. n. m.
Základní číselné údaje
Soutěska je přibližně 5 km dlouhá. Výškový rozdíl mezi dnem a okolím činí až 150 m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Zakrosu a Kato Zakros jezdí v sezoně bus ze Sitie 2 krát denně, alespoň to tvrdí turistický průvodce. V osadě jsme ale zastávku nikde neviděli. 

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud mát jedno auto a nechcete použít taxi, pak zaparkujte v Zakrosu (5 km délka trasy soutěskou) a k autu se vraťte zpět stejnou cestou. Nebo zaparkujte na místě 35°5'48.860"N, 26°14'6.537"E (3 km délka trasy soutěskou). Jednodušší je, pokud jste dvě party se dvěma auty, pak jedno nechte "nahoře" a jedno "dole". 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky akce vyložit v Zakrosu a čekat v Kato Zakrosu. 

Přístup pěšky

Průchod soutěskou doporučujeme v létě v ranních nebo v podvečerních hodinách. Kratší trasa 3 km, delší 5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Soutěska není na kole sjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Soutěska není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu