Chochlakies

Monumentální soutěska na odlehlém místě východní Kréty


Soutěska Chochlakies patří k největším přírodním divům Kréty. Najdete ji na východním pobřeží ostrova u malé stejnojmenné vesnice. Ačkoli měří na délku pouhé 2 kilometry, je potřeba na její přechod počítat nejméně s hodinou a s týmž časem při návratu zpět. 

Soutěska je vyhloubena potokem, v němž se voda objevuje jen v zimním období. V létě je koryto vyschlé. Vápencové stěny bílých, oranžových a hnědých odstínů jsou velmi strmé, někde dokonce svislé až převislé. Na dno soutěsky z nich občas padají balvany. Potok je i další kameny v obdobích dešťů omílá do podoby valounů. Na tmavě hnědých, oranžových až fialových vápencových kusech pak krásně vyniknou bílé žilky křemene. Zkušené oko v soutěsce najde několik jeskyní. Vzhledem k suchému okolí překvapí, že na dně místy bují svěží vegetace. Z okolních strání sem slézají polodivoké kozy. 

Horní vchod do soutěsky je přístupný z vesnice Chochlakies, kam se nejlépe dopravíte autem. Ve vesnici se dejte podle místního ukazatele velmi úzkými silničkami na východní okraj zástavby a pak šotolinovou cestou ke kostelíku Agia Marina. Zde vůz nechte na přírodním parkovišti a pokračujte pěšky mezi olivovníky k hornímu ústí soutěsky nejdříve po pravém břehu potoka. Od ústí už půjdete přímo korytem podle šipek. Připravte se na vyloženě terénní přesun, stezka není nijak moc upravena a občas jsou na ní místa, kde je nutno překonat menší stupy. Není ale nebezpečná, nejsou na ní umělé pomůcky a ani místa, která by byla nevhodná pro osoby trpící závratěmi.

Impozantní je dolní konec soutěsky. Potok ústí do široké louky, která je v období dešťů podmáčená a je chráněným územím. Nakonec se dostanete na mořské pobřeží s oblázkovou pláží Karoumes, která láká k vykoupání. Na pláži není nic, co by připomínalo civilizaci. Pokud bude vedro, pak se tady schovat můžete do stínu stromu anebo pod skalní převis. Někteří dobrodruzi a romantici na pláží přespávají.

Stezka i pláž jsou docela málo navštěvovány. 

Návrat toutéž cestou zpět nebo pokračujte na jih přes vyprahlé skály do Kato Zakros (asi 8 km).

Další pláž najdete směrem na sever za skalnatým poloostrovem. 


Podle:

Soutěska Chochlakies | Neuvěřitelná Kréta (incrediblecrete.gr), 9. 9. 2024


Umístění

GPS souřadnice

35°8'54.224"N, 26°15'47.953"E

Adresa

Chochlakies
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 120 m.n.m. (dno soutěsky), 225 m.n.m. (vrchol nad soutěskou)
Základní číselné údaje
Soutěska je přibližně 2 km dlouhá. Celá trasa od kostelíka v Chochlakies k moři má délku asi 3 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do vesnice Chochlakies jezdí autobusy ze Sitie, ale jejich jízdní řády nám nejsou známy. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve vesnici Chochlakies se dejte podle místního ukazatele velmi úzkými silničkami na východní okraj zástavby a pak šotolinovou cestou ke kostelíku Agia Marina. Zde vůz nechte na přírodním parkovišti a pokračujte pěšky

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí vyložit účastníky akce ve vesnici, kde je ale silnice málo široká, takže budete překážet ostatním motoristům. K parkovišti u kostelíku Agia Marina se bus nedostane. Po výstupu účastníků musíte jet parkovat jinam. 

Přístup pěšky

Průchod soutěskou od parkoviště k dolnímu ústí měří asi 3 km, počítejte s časem nejméně 1 hodina dolů a 1 hodina nahoru. 

Příjezd na kole, parkování kol

Soutěska je pro cyklisty nedostupná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Soutěska je pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu