Hranice mezi Atlantským oceánem a Středozemním mořem v Tarifě

Dvě pláže, dvě vodní masy na jihu Španělska


Tarifa je zeměpisné označení pro nejjižnější mys pevninského Španělska a současně pro město rozkládající se u něj. S oblibou sem jezdí milovníci koupání a geografických kuriozit. 

Na jihu města ostrov Las Palomas spojuje s pevninou úzká šíje, která je hranicí mezi Atlantským oceánem a Středozemním mořem. Pokud sem přijedete za koupáním, pak se můžete cachtat v obou vodách, teplotně to vyjde nastejno, upravenější a rozsáhlejší je pláž na atlantické straně. Krásný geografický zážitek je umocněn pohledem na Afriku s dominantním vrcholem Jebel Musa (839 m.n.m.). 


Umístění

GPS souřadnice

36°0'23.816"N, 5°36'30.481"W

Adresa

Tarifa 11380

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší koleje vedou do žst Algeciras, kam ale vlaky osobní dopravy nejezdí. Jeďte tedy do žst Málaga nebo do žst Cádiz.  Odtud doporučujeme cestovat půjčeným automobilem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší letiště je ve městě Málaga. Odtud doporučujeme cestovat půjčeným automobilem. Bus jezdí na lince Algeciras . Tarifa. Autobusové nádraží je u čtvrti La Marina severně od mysu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v ulicích blízko pláže. Krytá parkoviště jsou na severním okraji města. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Účastníky akce vyložte u pláže a jeďte parkovat na severní okraj města. 

Přístup pěšky

Nejjižnější bod města snadno najdete. Vede tudy také pobřežní stezka GR 29 ve směru do Středozemí do Algecirasu, GR 7 do vnitrozemí a GR 145 podél Atlantiku do Chiclany.

Příjezd na kole, parkování kol

Kola nutno nechat na břehu. Podél břehu vede do Cádizu cyklotrasa Eurovelo 8, která v některých úsecích má podobu krásné cyklostezky (např. u Chiclany), někde není zatím ani vyznačena. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na břehu se můžete pohybovat bez problémů, vstup do vody není nijak upraven. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu