Itanos

Archeologické naleziště a pláž na severovýchodě Kréty


Itanos, nebo též Itanus bylo velké starořecké město na severovýchodě Kréty. Římané ostroh s městem nazývali Itanum. Poloostrov s archeologickými nálezy má tvar trojúhlelníku, dnes se jmenuje Sideros, ale jeho základnu Řekové stále nazývají Itano nebo Itanos. Hlavní vrchol trojúhelníku Sideros si ale ani veřejnost ani archeologové nemohou prohlédnout, patří řecké armádě. 

Slovo u-ta-no byla nalezeno v Knóssu na destičkách s lineárním písmem typu B. Vědci jsou ale přes jazykovou podobnost vylučují, že by se mohlo jednat o Itanos. Hlavním důvodem je podle nich značná vzdálenost mezi Knóssem a východem ostrova. 

Osídlení tohoto místa Kréty začalo už v neolitu, ale jako město se datuje až od 8. století před naším letopočtem. Bylo nezávislé na ostatních regionech Kréty, v helénistickém období vzkvétalo díky zámořskému obchodu a kontrolovalo značnou část východního pobřeží. Jednu dobu (ve 3.-2. stol. př. n. l.) bylo územím, které patřilo Egyptu. Archeologové na Itanosu na 55 místech našli stopy po osídlení od neolitu přes dobu bronzovou až po křesťanské osídlení. Našli také mionce z hlénistického období a důkazy o rivalství se sousedními městy, např. z Ireapetrou. Spory ukončili Římané r. 67 př. n. l., když Krétu obsadili. 

Z důvodů ne zcela zřejmých bylo město po 1400 letech existence v 8. století našeho letopočtu opuštěno. Důvodem mohlo být zemětřesení. 

Prvním, kdo se z historiků Itanosem zabýval, byl Hérodotos, který žil v 5. století př. n. l. Uvádí jméno jistého obchodníka z Itanu. 

Archeologové Itanos objevili až v 19. století. Roku 1852 sem vypravili expedici Britové pod vedením Thomase Abela Brimage Spratta. Ten jako první popsal "nápisy, staré kostely, hrobky a ruiny". Viděl "dvě akropolis a budovy mezi nimi". 

Průzkumy pokračují dodnes, samozřejmě s využitím moderních metod, např. leteckého snímkování. Poslední systematická archeologická bádání proběhla v l. 1994 - 2005. 

Dnes jsou skromné pozůstatky Itanosu volně veřejnosti přístupné. Objekt na kopci je byzantskou bazilikou.  

Kromě archeologického naleziště je Itanos znám dvěma menšími přírodními plážemi s nádherným koupáním. 

Místní lidé i odborníci měli delší dobu obavy, že východ Kréty i s nalezištěm obsadí developeři, ale nestalo se tak. Poloostrov byl vyhlášen rezervací Natura 2000 a roku 2015 byl tady vyhlášen Geopark Sitia a dravci specializující se na výstavbu hotelů museli svých plánů zanechat. 


Podle:

Kréta a vykopávky, poloha a cesta, historie, pláže (kreta-web.cz), 21. 9: 2024

Itanus – Wikipedie (wikipedia.org), 22. 9. 2024



Umístění

GPS souřadnice

35°15'52.776"N, 26°15'45.858"E

Adresa

Palaikastro
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 10 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na severovýchod Kréty nejezdí žádné autobusy hromadné dopravy. 

Příjezd osobním autem, parkování

U naleziště je přírodní parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U naleziště je přírodní parkoviště. 

Přístup pěšky

V této části Kréty nejsou turistické stezky. Pokud byste chtěli přijít pěšky, pak jedině po silnici. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Po nalezišti se vozíčkář může pohybovat jen s velkými potížemi, a to i tehdy, bude-li mít doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu