Soutěska Cha

Neobyčejně úzká a velkolepá rokle na východě Kréty je pro běžného návštěvníka nepřístupná


Na východě Kréty existuje zeměpisně neobyčejně poutavá a dramatická lokalita. Podívejme se na nápadnou sníženinu mezi městy Pachia Ammos a Ierapetra. Ostrov Kréta má šířku 20 - 40 km, tady se zužuje na nějakých 12 km. Mezi jihem a severem Kréty se všude zvedá horský masív, tady je prolom. Nejvyšší "kopec" na silnici Pachia Ammos - Ierapetra má celých 124 metrů nad mořem. 

A přesně tady najdeme jednu z nejdivočejších soutěsek na Krétě. Jmenuje se Cha, ale často se z řečtiny přepisuje jako Ha. Pohoří na východ od zmiňované silnice se prudce zvedá až do výšek nad 1000 metrů a je od prolomu ohraničeno geologickým zlomem, který je v krajině velmi nápadný. Jeden z potoků, který si razí cestu z hor do prolomu, vyhloubil ve vápencovém podloží soutěsku, která nemá na Krétě obdoby. Je totiž krátká, úzká a s neobyčejně strmými a vysokými stěnami. 

Na tomto místě musíme uvést, že při psaní tohoto textu jsme se nemohli opírat takřka o žádné podklady. Tradiční bedekry soutěsku neuvádějí, infocedule u ní jsou nečitelné a poničené, takže se spoléháme na fotografie ještě neponičených tabulí od jiných cestovatelů a na vyprávění jednoho horolezce, který soutěsku zdolal viz odkaz pod článkem). Pro obyčejného turistu soutěska není dosažitelná. 

Stěny soutěsky tvoří trhlinu o malé šířce, někde to je jen 1,5 metru. Výška stěn je až 500 m. Celá soutěska je v podstatě obrovitá kaskáda. Střídají se v ní tůně se skalními stupni o výšce 10 až 45 metrů. 

V období dešťů soutěskou teče voda, někdy ve velkém množství, v létě tady žádný proud není. Voda ale zůstává v tůních a zhoršuje se přitom její kvalita. Taky se v ní najdou těla mrtvých zvířat nebo ptáků. Vzduch v soutěsce "zlepšuje" množství hmyzu. Sem tam shora spadne kámen, někdy i hodně velký. 

Celý tento přírodní výtvor nelze zdolat běžný turistickým pochodem, nejsou tady nainstalovány žádné umělé pomůcky ani ochranné sítě proti padajícím balvanům. Za těchto podmínek se do soutěsky sem tam vydávají zkušení horolezci. Musejí se připravit na cestu shora dolů slaňováním. Šestkrát až osmkrát budou plavat tůněmi. Helma, neoprén, dlouhá lana a štěstí jsou nutnou výbavou. Zdolání soutěsky údajně trvá 6 hodin. 

Po prvním slanění už není cesty zpět. Akci musíte dokončit. Ještě se budete slaňovat 25 krát. 

Pro obyčejného turistu je ale i tak velmi atraktivní se k soutěsce přiblížit zdola. Auto zaparkujte buď u průmyslové haly, pokud ho nechcete zničit, anebo u kostelíčka, pokud si myslíte, že by mělo jízdu po ostrých balvanech vydržet. 

I shora lze do soutěsky nahlédnout, to jsme ale při naší návštěvě nezkoušeli. 


Podle:

Gorge of Ha - Climbing in Crete | Explore Crete, 28. 9. 2024




Umístění

GPS souřadnice

35°5'8.080"N, 25°50'3.312"E

Adresa

Monastiraki
Pachia Ammos 72200

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
130 m.n.m. - 590 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl skal u soutěsky je až 500 m. Soutěska je asi 1,5 km dlouhá. V nejužším místě je široká jen 1,5 m. Při zdolávání soutěsky je nutno shora dolů 26 krát slanit po stupních, jejichž výška se pohybuje od 10 do 45 metrů.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V nejbližší vesničce Xirokampos je zastávka, kde vystoupíte z autobusu, který jezdí mezi Agios Nikolaos a Ierapetrou. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zdola k soutěsce: ze silnice Agios Nikolaos - Sitia odbočte na křižovatce 35°6'23.768"N, 25°49'41.236"E k jihu. Parkovat můžete u průmyslové haly, ale při troše opatrnosti můžete dojet autem po kamenité cestě až ke kostelíčku pod roklí. 

Shora můžete jet z vesnice Episkopi 10 km po úzkých silnicích nahoru ke křižovatce 35°4'40.631"N, 25°50'18.701"E a zde odbočit na prašnou cestu k severu ke kostelíčku, kde cestu ukončíte (možnost přijet shora jsme neověřovali, známe ji jen z popisu horolezců).  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Můžete dojet je k průmyslové hale 35°5'23.711"N, 25°49'54.368"E.

Přístup pěšky

Obyčejný turista od průmyslové haly nebo od kostelíčka dojde k dolnímu konci soutěsky asi za 10 - 20 minut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. S koly lze dojet nebo je dovést až k ústí soutěsky. Můžete je ale nechat i u kostelíčka. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je dolní ústí soutěsky nedostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu