Strangler figs v Cádizu

Ficus macrophylla, dvojice mohutných stromů


Asi 100 m od známé pláže Caleta v Cádizu na břehu Atlantského oceánu r. 1903 zasely dvě misionářské jeptišky semena fíkovníku škrtiče, strangler figs (Ficus macrophylla). Ženy, které zrovna připluly z Indie, měly původně se semínky jiné úmysly, chtěly je zasít až někde v severním Španělsku. Osud tomu chtěl jinak, jeptišky onemocněly, v cádizské nemocnici zemřely a semínka našla svůj domov na pobřeží. 

Ficus macrophylla v tropickém suchém podnebí od Kalifornie přes jižní Evropu po Austrálii velmi rychle roste, takže dnes jsou v Cádizu k vidění dva mohutné exempláře, jejichž obvod v prsní výšce dosahuje přes 10 metrů. Výšku stromů se nám nepodařilo zjistit. Ačkoli stromy působí opravdu majestátním dojmem, nejsou ve své kategorii největšími na světě. 

Fíkus škrtič má neobyčejný způsob růstu. Semena klíčí na již existujícím stromě. Nová rostlina spouští k zemi vzdušné výhonky, které se dotknou země a zakoření. Tyto kořeny zmohutní a postupně uškrtí původní hostitelskou rostlinu. Současně zvětšují plochu, kterou strom zabírá a podpírají rozšiřující se strom. Současně pod rostlinou mohutní její kořeny a trhají zem, asfalt i vodovodní potrubí. Takto mohou fíkovníky dorůst až do výšky 60 m i 70 m. Nejmohutnější exemplář údajně roste na Novém Zélandu. Má obvod kmene 14,8 m. Fíkovníky žijí v symbióze s jedním druhem vosy. Tento druh opyluje jen květy fíkovníku a mladé vosy se mohou líhnout jen v jeho květech. Plody tohoto obřího stromu vypadají a chutnají jako jiné fíky. Podotkněme, že fíkovníků se vyskytuje 750 druhů. 

Fíkovník škrtič je původně druhem z tropických lesů, ale dnes se pěstuje i v parcích. 

V Cádizu si určitě vychutnáte pohled na dvojici možná nejpozoruhodnějších stromů v Evropě. Zkuste přijít k nim jak ve dne, tak v noci. Přejeme příjemné zážitky. 


Podle:

Slavné fíky škrtiče z Cádizu - Návštěva Cádizu, 23. 10. 2024

Ficus macrophylla – Wikipedie, 23. 10. 2024

 


Umístění

GPS souřadnice

36°31'53.421"N, 6°18'18.798"W

Adresa

Ävenida Duque de Nájera
Cádiz 11005

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
3 m.n.m.
Základní číselné údaje
Obvody kmene fíkovníků v Cádizu činí přes 10 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Cádizu jezdí "obyčejné" vlaky i rychlovlaky AVE. Dostanete se sem např. z Madridu nebo z Barcelony. Hlavové nádraží se nachází poměrně blízko centra (36°31'41.658"N, 6°17'15.547"W). Na stejné koleje přijíždí i vlakotramvaj z blízké Chiclany a San Fernanda. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Cádizu jezdí autobusy ze širokého okolí. Výstupní zastávkou je Plaza de Espaňa. Další linky jezdí po obvodu města, žádná však vzhledem k úzkým uličkám nevede do historického jádra. Fíkovníky rostou na obvodové komunikaci, takže autobusy k nim jezdí. Zastávka přímo u fíkovníků se jmenuje Hospital Mora Playa la Caleta.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejrozumnější variantou při příjezdu autem je zaparkovat u železniční stanice a městem pak chodit pěšky. 

Přístup pěšky

Fíkovníky najdete v západní části města u břehu moře na nenápadném náměstíčku u ulice Avenida Duque de Nájera. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do centra Cádizu ani na obvodové komunikace nedoporučujeme jezdit na kole. Je tu obrovské množství pěších. Ale doporučujeme cyklotrasu Eurovelo 8 do Chiclany a pak do Tarify. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum města je všude dobře dostupné pro vozíčkáře. Fíkovníky také. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu