Pomník sv. Václava v Praze

Vrcholná práce Josefa Václava Myslbeka


V horní části Václavského náměstí v Praze stojí vrcholné dílo Josefa Václava Myslbeka (1848 - 1922). Umělec v něm vyjádřil svoji zralost a opravdové mistrovství. Sousoší sv. Václava se stalo jedním ze symbolů hlavního města, místem setkávání a také lokalitou, kde se konají demonstrace a střety ideologií. 

Vznik díla ale nebyl vůbec jednoduchý. K definitivní podobě se umělec i zadavatelé propracovávali několik let. 

Nejdříve byla roku 1879 ze středu náměstí na Vyšehrad přemístěna raně barokní socha sv. Václava od Jana Jiřího Bendla (asi 1620 - 1680). 

Roku 1894 byla na tvorbu sochy vypsána veřejná soutěž. Víceméně všichni počítali, že ji vyhraje Myslbek, který se myšlenkou na pomník zabýval již sedm let předtím. Měl již k dispozici pět návrhů a k tomu deset verzí hlavy.

Porota obdržela 9 návrhů a nakonec vybrala tvůrce dva a hlavní cenu 5000 zlatých rozdělila mezi Myslbeka a Bohuslava Snircha. K realizaci byl nakonec za značné podpory Josefa Hlávky vyzván Myslbek. 

Socha původně měla stát na rampě muzea, ale Josef Hlávka a další umělci prosadili umístění na náměstí. 

Myslbek si jako model pro tvorbu podoby koně vzal ušlechtilého vojenského hřebce jménem Ardo. Sochu Václava doplnil dalšími čtyřmi figurami patronů české země v nadživotní velikosti - Ludmily, Prokopa (vpředu), Vojtěcha a Ivana (vzadu), které spolu s architektem Aloisem Dryákem umístili na rohy podstavce. Původně naplánovaného Ivana nakonec nahradila Anežka Česká. Ornamentální výzdobu provedl Celda Klouček. Do dlažby před sousoším bylo vsazeno datum 28.X.1918. Letopočet ale neodpovídá. Pomník byl odhalen už r. 1912, ale bez 4 doplňujících figur, práce Myslbek dokončil až r. 1922. Řetěz pochází až ze 70. let 20. století. 

Tříkrát odstupněný podstavec z leštěné žuly nese monumentální jezdeckou sochu sv. Václava, který je oděn v brnění. Obě figury jsou naprosto přesvědčivé. Pomník je opatřen nápisem Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, svatý Václave, nedej zahynouti nám i budoucím.  

V novodobé historii se pak pomník stal zdůrazněním české státnosti a vlasteneckého cítění. I proto si postavu sv. Václava a monumentalitu místa vybírají lidé nejen k setkávání, ale k pořádání politických aktivit, kdy si ze života světce vyberou interpretaci, která se jim hodí. Anebo si nevyberou žádnou. 


Podle:

pomník sv. Václava - Památkový Katalog, 23. 10. 2024

Krejčí, M. (1979): Pražské sochy a pomníky, Galerie hlavního města Prahy, nestránkováno,  heslo v kap. 2.



Umístění

GPS souřadnice

50°4'47.200"N, 14°25'47.033"E

Adresa

Václavské náměstí
Praha 1 - Nové Město
Praha 110 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nové Město
Nadmořská výška
209 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník je vysoký 7,2 metru.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Praha hlavní nádraží, Praha - Masarykovo nádraží nebo Praha - Smíchov. Pak přestupte na metro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Stanice metra Muzeum, linka A nebo C. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na okraji města. 

Využijte systém záchytných parkovišť na okraji města, v centru téměř není možnost zaparkovat. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem. V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu nebo v mobilní aplikaci.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms 

Přístup pěšky

Sochu v horní části Václavského náměstí nemůžete minout. 

Příjezd na kole, parkování kol

Praha v této části města není přátelská k cyklistům. Je tu velké množství chodců i motorové dopravy bez speciálních opatření pro cyklisty. 

Poznámky pro vozíčkáře

Okolí pomníku je pro vozíčkáře dobře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu