Konšelova studánka

Drobná stavbička zachycující pramen u Jezírka severně od Brna


Konšelova studánka v údolí Melatín u Brna je drobnou stavbičkou, která má zavést vzpomínky na jednoho z nejvýznamnějších profesorů VŠZ v Brně z období 1. republiky. Byla postavena r. 1934, je na ní vyryt jeden z hezkých veršů prof. Josefa Konšela a nápis s rokem vzniku studánky. Při stavbě lesní silnice r. 1999 byl pramen narušen, proto stavba byla přemístěna nad jiný pramen níže ve žlebu. Kamenná podezdívka na novém místě je také nová, původní betonový blok s nápisem byl přemístěn coby originál.

Umístění

GPS souřadnice

49°16'25.494"N, 16°38'4.187"E

Adresa

Bílovice nad Svitavou 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bílovice nad Svitavou
Nadmořská výška
383 m.n.m.
Základní číselné údaje
Studánka byla postavena r. 1934, přemístěna r. 1999.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Brno-Královo Pole. Z prostoru před dopravní budovou jezdí k palouku městský autobus (s přestupem v Soběšicích).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U blízkého palouku U Buku zastavuje na zastávce na znamení autobus č. 57 na lince mezi brněnskými městskými částmi Husovice a Útěchov. Některé spoje pokračují ještě dále do Vranova.

Pokud chcete přijet z Brna-Králova Pole, nastupte na autobus č. 43 na počáteční zastávce před halou nádraží Brno-Královo Pole. Jeďte na konečnou do zastávky Soběšice, Klarisky, zde přestupte na linku 57 směr Útěchov nebo Vranov.

Příjezd osobním autem, parkování

Mezi brněnskými městskými částmi Soběšice a Útěchov vede silnice, která míjí palouk U Buku. Zde využijte parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může zaparkovat na parkovišti U Buku.

Přístup pěšky

Přes palouk U Buku a okolo Konšelovy studánky vede žlutá turistická značka. Pokud na palouk nechcete jet autobusem, pak sem můžete přijít z Brna-Jehnic právě po ní. Jdete převážně do kopce asi 3,5 km. Z Bílovic nad Svitavou, železniční zastávky je to sem po žluté značce údolím potoka Melatín převážně do kopce cca 5 km. Pokud jdete jen z palouku u Buku, jděte asi 0,5 km po žluté směr Bílovice nad Svitavou.

Příjezd na kole, parkování kol

Od palouku u Buku po žluté z kopce nebo od Bílovic po žluté do kopce můžete studánku navštívit při jízdě na kole. Doporučujeme horské.

Poznámky pro vozíčkáře

Jeďte po silnici od palouku U Buku směr Brno a zabočte první lesní silnicí vlevo. Tato silnice vás dovede ke studánce. Sklon je příkrý, ale šikovný doprovod by si měl s ním poradit.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu