Pomník Jiřího Václava Wachtela

Pocta pro lesníka, který na Jindřichohradecku dosáhl nebývalých pěstebních úspěchů


Pomník Jiřího Václava Wachtela má připomínat život a práci jednoho z nejváženějších lesníků druhé poloviny 19. stol., který na Jindřichohradecku zavrhl tehdy běžné holoseče a umělou obnovu lesa a prováděl obnovu přirozenou. Jeho metoda se stala vysoce uznávanou, a proto mu lesníci při Jubilejní exkurzi na Školní lesní statek adamovský dne 18. 6. 1929 odhalili pomník.

Pomník tvoří poměrně jednoduchá kupa přírodních kamenů se žulovou tabulkou, na níž jsou vypsána životopisná Wachtelova data a rok instalace pomníku.

Pomník se nachází v lese poblíž rozcestí Polom u modře značené turistické cesty mezi Blanskem a rozcestím Pokojná. Tvůrci si r. 1929 nedali pozor na správné uvedení lesníkova příjmení (jmenoval se opravdu Wachtel) a na tabulku napsali nesprávně Wachtl.


Umístění

GPS souřadnice

49°20'43.127"N, 16°41'11.576"E

Adresa

Olomučany 679 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomučany
Nadmořská výška
462 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl odhalen r. 1929

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Blansko, zastavují zde i rychlíky. Dál pokračujte pěšky nebo autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkého Klepačova jezdí autobus č. 223 z autobusového nádraží v Blansku. Zastávka se jmenuje Blansko, Klepačov, točna. V pracovních dnech se do Klepačova dostanete spoji jezdícím docela často, o víkendech jen 3 krát denně.

Příjezd osobním autem, parkování

Do blízkého Klepačova dojedete autem stoupáním z Blanska. Jeďte v souběhu s modrou turistickou značkou až k závoře, která označuje zákaz vjezdu na lesní silnici. Zde zaparkujte na okraji silnice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus sice může jet až k závoře na okraji Klepačova, ale větší typy autobusů by se tu nemusely otočit. Proto raději zastavte v Klepačově na točně, kde je místa dost.

Přístup pěšky

Z Blanska, žst jděte nejdřív podél řeky k rozcestí Blansko, ČKD, kde se napojte na modrou značku, jděte po ní přes Klepačov až na rozcestí Polom, kde odbočte vlevo k pomníku. Celkem 4 km.

Z Klepačova, točny, autobusové zastávky je to po modré značce k pomníku 2 km.

Z okraje Klepačova, od závory, kde lze parkovat autem je to po modré značce k pomníku 1,75 km.
    

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo pomníku J. V. Wachtela vede nádherná šotolinová silnice s cyklotrasou č. 5081. Pokud se tudy chcete vydat při jízdě od Brna, odbočte těsně před Blanskem doprava vzhůru, projeďte celý Klepačov a jeďte dál lesem po této silnici. Efektnější je ale výlet naplánovat do oblasti Jedovnic a Rudice a touto silničkou se z výletu s kopce vracet.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem, který mu pomůže překonat občasná prudká stoupání, může být nadšen z výletu po  lesní cestě z Klepačova s cílem u Wachtelova pomníku.

Rady a tipy

 Výlet z Klepačova k Wachtelovu pomníku pohodlně zvládnete i jako podvečerní vycházku nebo tudy můžete jít pohodlně v době, kdy jiné cesty Moravského krasu jsou rozbahněné nebo pod sněhem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu