Údolí Bílého potoka mezi Velkou Bíteší a Veverskou Bítýškou

Turisticky a přírodovědně atraktivní území


Bílý potok též zvaný Bítýška je říčka. Její zdrojnice Bílý potok pramení na pozemku hájenky Na Rozích u Skřinářova a druhá zdrojnice Bítýška v lesích východně od Velkého Meziříčí. 

Bílý potok teče přes Osovou a Vlkov. Pod Velkou Bíteší do něj vlévá zprava Bítýška. 

Bítýška teče nejprve poměrně plochou krajinou přes Ořechov k Velké Bíteši, přičemž cestou napájí několik rybníků. 

Od Velké Bíteše se údolí stává hlubší, potok překonává dvousetmetrový výškový rozdíl mezi Českomoravskou vrchovinou a dnem Boskovické brázdy u Veverské Bítýšky. Ještě těsně pod Velkou Bíteší sice údolí není příliš hluboké, ale postupně se zahlubuje. Nejkrásnější a nejromantičtější úsek začíná pod Pavlovcovým mlýnem. Řečiště je klikaté, lemují ho louky, lesy a skály, turistická cesta přechází střídavě po obou březích, přičemž na většině přechodů chybí mosty, někde jsou, ale mají všelijakou "kvalitu". Turisté tedy musí brodit, což činí chůzi sice pomalou, zároveň však mírně dobrodružnou. Přitom se nelze spoléhat na stav, který turisté znají z minulosti nebo z vyprávění kamarádů, protože občasné povodně zboří provizorní lávky, na jiných místech lávky péčí místních naopak vzniknou. Brodit můžete i v místech, kde to nečekáte.

V tomto úseku se také zachoval přírodě blízký stav krajiny. Řečiště je přirozené, stejně tak i nejbližší lesy a louky. Skály a sutě jsou tu porostlé zajímavými formami dřevin. U Výří skály mezi místem Ve Žlebě a Javůreckým mlýnem turisté mohou sledovat, kde si Bílý potok vytvořil "zkratku" v meandru, čímž vznikl izolovaný skalní ostroh.

Pokud z údolí někde vystoupíte nahoru, budete překvapeni, že z přirozeného prostředí vejdete do "běžné" zemědělské krajiny.

Před Javůreckým mlýnem úsek s brody končí, cesta je již schůdná téměř vždy, ale údolí se stále zahlubuje a je stále velmi atraktivní.

V osadě Šmelcovna si můžete připomenout její hornickou minulost a výlety, které sem činil Petr Bezruč s přáteli. Je to zároveň od Velké Bíteše první možnost občerstvení.

Pak přijdete k Hálovu mlýnu (rekreační středisko), kde je možnost ubytování a občerstvení.

Od Hálova mlýna až do Veverské Bítýšky vede lesní silnice, ve většině úseků asfaltová (a rozbitá), kde je kromě posledního úseku zákaz vjezdu. Turisté procházejí osou údolí podél potoka, občas mohou obdivovat pěkné skály a na konci údolí několik jezů. Od posledního z nich v minulosti odbočoval náhon k Jarošovu mlýnu ve Veverské Bítýšce. Tento mlýn se zachoval jako technická památka a jeho majitel v něm provádí turisty a dává jim výklad.

Bílý potok ve Veverské Bítýšce už nemá sevřené údolí a ústí do řeky Svratky.


Umístění

GPS souřadnice

49°15'53.513"N, 16°21'45.141"E (přibližný střed území)

49°17'17.904"N, 16°13'35.629"E (Velká Bíteš, náměstí, začátek trasy údolím)

49°17'23.538"N, 16°17'59.366"E (Pavlovcův mlýn, začátek úseku cesty s brody)

49°16'32.54"N, 16°19'55.39"E (konec úseku s brody)

49°16'01.30"N, 16°21'15.13"E (Šmelcovna, most)

49°15'50.19"N, 16°22'03.01"E (Hálův mlýn)

49°16'09.17"N, 16°25'00.12"E (letohrádek)

49°16'24.59"N, 16°25'50.29"E (Jarošův mlýn ve Veverské Bítýšce)

49°16'34.20"N, 16°26'06.15"E (Veverská Bítýška, most)

49°16'41.00"N, 16°26'17.64"E (soutok Svratky a Bílého potoka)

Adresa

Velká Bíteš, Křoví, Přibyslavice, Svatoslav, Lesní Hluboké, Maršov, Javůrek, Lažánky, Veverská Bítýška 664 71 Veverská Bítýška

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Velká Bíteš, Křoví, Přibyslavice u Velké Bíteše, Pánov, Svatoslav u Tišnova, Radoškov, Lesníá Hluboké, Maršov u Veverské Bítýšky, Javůrek, Lažánky u Veverské Bítýšky, Veverská Bítýška
Nadmořská výška
473 m.n.m. (Velká Bíteš, náměstí, začátek údolí), 236 m.n.m. (Veverská Bítýška, most, konec údolí)
Základní číselné údaje
Délka údolí mezi Velkou Bíteší a Veverskou Bítýškou je asi 26,5 km. Říční kilometráž: 17,8 Spálený mlýn 9,1 Šmelcovna 8,0 Hálův mlýn 0,7 Veverská Bítýška, silniční most 0,0 Ústí zprava do Svratky na ř. km 76,0

Přístup

Příjezd vlakem

Do údolí Bílého potoka lze přijít ze železniční stanice Vlkov u Tišnova na trati 250, odkud jděte nejdříve po silnici na východ, pak po zelené značce, celkem 4,5 km, než dojdete na značku modrou, která vede osou údolí.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Velké Bíteše zajíždějí dálkové i místní autobusové linky mířící z Brna do Jihlavy nebo do Žďáru nad Sázavou a ještě vzdálenějších míst. Některé spoje těchto linek ale Velkou Bíteš minou po dálnici. Současně je Velká Bíteš (přestože leží v kraji Vysočina) městem, kam jezdí autobusy Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, a to linka 163 z Tišnova, 401 z Brna, 411 z Deblína a 420 ze Zastávky a Zbraslavi. Ve Velké Bíteši je dobrý začátek výletu údolím.

Do Křoví jedou linky 163 a 411.

Do zastávky Přibyslavice, Radoškov, Spálený mlýn jede linka 411, je to jediné místo v celém údolí, kde zastavuje autobus. Jinde tuto civilizační vymoženost nemají. Frekvence spojů je ovšem slabá.

Do Lažánek a Maršova jezdí autobus číslo 312. 

Do Javůrku jedou některé spoje linky 401 a linka 411.

Do Veverské Bítýšky jede z Brna autobus č. 303 a z Tišnova či Kuřimi autobus č. 312.


    

Příjezd osobním autem, parkování

S osobním autem můžete použít jako přístupovou silnici vedoucí do obce Křoví nebo silnici ke Spálenému mlýnu mezi Přibyslavicemi a Svatoslaví. Jinam se v horní části údolí s autem nedostanete.

Další příjezd je možný na Šmelcovnu od severu z Maršova. Vede sem místní silnice. Asi po 1 km jízdy na jih od Maršova se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat vpravo na Šmelcovnu nebo vlevo k Hálovu mlýnu. Obě komunikace jsou asfaltové a úzké, v zimě neudržované, resp. udržované špatně.

Od Veverské Bítýšky se do údolí vjet dá, ale brzy vás zastaví zákaz vjezdu.

Od Javůrku se do údolí autem vjet nedá.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu případného zájezdu doporučujeme, aby účastníky nechal absolvovat výlet takto:

1) Vystoupit u mostu jižně od Svatoslavi, projít údolí přes brody na Šmelcovnu a jít k autobusu do Maršova. Sem se autobus mezitím přemístí.

2) Vystoupit v Maršově, sejít na Šmelcovnu, pak do Veverské Bítýšky, zde nastoupit na autobus. Sem se autobus mezitím přemístí.

Přístup pěšky

Údolí poskytuje námět pro fantastické výlety.

Pokud chcete údolí dlouhé 26 km projít celé v jeden den, jeďte autobusem ráno do Velké Bíteše a večer odjíždějte z Veverské Bítýšky. Dejte si hodně velkou časovou rezervu, protože na brodech ztratíte hodně času (slabší povahy i nervy). Jako nástupní místo si také můžete zvolit vesnici Křoví nebo železniční stanici Vlkov u Tišnova. 

Horní část s brody můžete absolvovat celkem pohodlně s tím, že ráno jedete autobusem do Velké Bíteše či do Křoví nebo vlakem do Vlkova u Tišnova, dojdete na Šmelcovnu, odkud se "vyplazíte" nahoru na autobus do Javůrku či na opačnou stranu údolí do Maršova.

Dolní čast údolí začnete buď v Maršově nebo na druhé straně údolí v Javůrku. Sejdete do údolí na Šmelcovnu a pak pokračujete do Veverské Bítýšky. Zde nastoupíte na autobus.

Příjezd na kole, parkování kol

Horní část údolí z Velké Bíteše po Šmelcovnu je lákavá pro dobrodružnou jízdu. Zejména brody zvedají cyklistům adrenalin. Je nutno počítat se značnými časovými prodlevami při překonávání přírodních překážek. Rychlost jízdy se blíží rychlosti pěšáků. Za deště a mokra jízdu tudy nedoporučujeme.

Dolní část údolí od Šmelcovny dolů  je sjízdná na horských kolech. Na Šmelcovnu lze přijet z Javůrku (polní cesta) nebo z Maršova (asfaltová cesta).

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům doporučujeme, aby měli doprovod, který je vyloží z auta u Hálova mlýna. Oni s mírnou pomocí dalšího doprovodu zvládnou cestu Hálův mlýn - Veverská Bítýška, která vede většinou z kopce, i když silnice tu nemá úplně hladké povrchy.  Do jiných míst v údolí se nedostanou.

Rady a tipy

Chůzi horní částí údolí přes brody nedoporučujeme v zimě.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu