Bývalá hájenka Na Rozích

Orientační místo v lesích východně od Křižanova


Rohy nebo též Na Rozích je mezi turisty poměrně málo známé místo na Vysočině v katastru obce Skřinářov. 

Dějiny uvádějí, že tu až do 16. století existovala osada, která ale byla mezi r. 1560-90 vysídlena. Noví majitelé Osovští pro osadníky vystavěli osadu Nové Rohy, současný název sídla je Ondrušky a pochází ze 17. stol. Ondrušky leží východně od Skřinářova.

Po třicetileté válce už na místě bývalé vsi zbyl jen poplužní dvůr a ten byl zrušen r. 1800. Pozemky kolem něj byly postupně osázeny lesem. I proto v okolí dnešních Rohů narazíme při chůzi lesem často na meze bývalých políček. 

Hospodářské budovy bývalého poplužního dvora i s okolními asi 50 ha pozemků (lesů, polí i luk) kupují r. 1800, Haugwitzové, které z dějin známe ve spojitosti se zámkem Náměšť nad Oslavou. Staví novou hájovnu, z níž učinili sídlo panského revíru. Budova poté až do roku 2011 sloužilo jako správní středisko revíru Osová, od roku 2011 slouží rekreaci. Není veřejnosti přístupná.

Na rozsáhlém pozemku okolo bývalé hájovny pramení Bílý potok, který odtud teče směrem k Osové a k Vlkovu. Mine Velkou Bíteš, ale pod ní se jeho údolí zahlubuje a tvoří zajímavé zaklesnuté meandry. Na Bílém potoce leží Šmelcovna, místo spojené se životem Petra Bezruče

U bývalé hájenky Na Rozích lze zaparkovat a vydat se na výlet na blízkou Svatou horu nebo ke zbytkům hrádku Rohy. Vede tu lesní asfaltka lákající k výletům na kole. U hájenky i na dalších místech v okolí v lese najdete tabule naučné stezky s mapkami její trasy. Na její značení se ovšem nelze spolehnout. 

Hřbet blízké Koní hory a Svaté hory navštěvují turisté, kteří hledají klid v lese, lesní plody nebo jdou za houbařskými úlovky. 

Podle:

https://www.velkemezirici.cz/images/stories/UzemniPlanovani/Dokumenace/Skrinarov/Skrinarov-UPN.pdf, 26. 2. 2019

http://www.skrinarov.wbs.cz/Rohy.html, 26. 2. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°22'3.122"N, 16°10'17.060"E

Adresa

Skřinářov 594 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Skřinářov
Nadmořská výška
605 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Osová Bítýška na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Skřinářov jede autobusová linka Velká Bíteš - Křižanov, která ale jezdí jen několikrát denně a pouze v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

U bývalé hájenky Na Rozích lze nechat auto. Příjezd je po lesní asfaltce, pokud odbočíte ze silnice Skřinářov - Heřmanov. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud si chcete udělat výlet po vícero zajímavostech zdejších lesů, pak zanechte bus u bývalé hájenky Na Rozích asi 2 km severně od Skřinářova. Jinde parkovat nelze.

Přístup pěšky

Z Osové Bítýšky, žel. zast.: jděte na silniční most, pak po silnici směr Ořechov, ale hned odbočte na silnici do Skřinářova. Pak pokračujte po silnici k lesu, kde odbočíte vlevo na lesní asfaltku. Celkem asi 4 km. Okolím hájenky vede naučná stezka s velmi nespolehlivým značením. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo hájenky vede cyklotrasa 5243. K poměrně pohodlným výletům se můžete vypravit odtud do Milešína nebo okolo Koní hory. 

Poznámky pro vozíčkáře

Docela zajímavý výlet se nabízí po asfaltce do nitra lesa pod Svatou horu. Úplně na vrchol se ale nedostanete. Asfaltka má solidní povrch, ale místy prudká stoupání. Vezměte si tedy doprovod. 

Rady a tipy

K návštěvě v okolí doporučujeme hrádek Rohy, Svatou horu a ke koupání rybník Holinka. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu