Čebínka

Ostrovní vápencová hora zčásti odtěžená velkým lomem. Shora výhled z rozhledny.


Čebínka je mohutnou ostrovní horou v Boskovické brázdě nad obcí Čebín severozápadně od Brna.

Geologické podloží tvoří vápenec, podobně je tomu u ostatních kopců v okolí. Jižní úbočí kopce je zčásti odtěženo velkým lomem, z něhož se surovina - vápenec odvážela ke zpracování nejdříve do vápenky na východním úpatí kopce a pak auty nebo železniční vlečkou do Tišnova a pak dále. Lom je na úbočí kopce dodnes velice dobře patrný a příroda jej nejspíše v dohledné době nezahladí. Provozy vápenky na úpatí dnes slouží jiným účelům (podnik Mikrop Čebín). Železniční vlečka od vápenky do Drásova zanikla, v krajině ale po ní zbyl dobře patrný násep, koleje jsou vytrhány. Ovšem na úseku Tišnov - rozvodna Čebín vlečka v provozu je, příležitostně se po ní převážejí díly do rozvodny.

Rozhledna byla vybudována k 650 letému výročí obce Čebín r. 2002, otevření proběhlo r. 2003. Na vrcholu kopce od té doby stojí impozantní ocelová telekomunikační věž s vnějším roštovým schodištěm.

Turisté a výletníci při návštěvě rozhledny zažívají hned několik zajímavých pocitů. Nejdříve musí absolvovat výstup po zelené či žluté značce z obce, který může nesportovcům dát zabrat. Výstup na rozhlednu nemusí dělat dobře osobám trpícím závratěmi, protože při stoupání po schodech se stále díváte do prázdného prostoru pod sebou. A konečně jste nahoře. Kromě výjimečného výhledu obvykle zažijete vítr, ve kterém se rozhledna i s návštěvníky kýve. Vřele doporučujeme vylézt nahoru už jen kvůli tomuto mírnému adrenalinu. 

Výhled popisujeme u jednotlivých fotografií.

Dole pod rozhlednou se návštěvníci mohou ukrýt před nepohodou pod stříškou s lavičkami a stolem.

Provozovatelem je obec Čebín, otevřeno bývá jen v letním období o víkendech od 10 do 17 hodin. Základní vstupné ve výši 20 Kč se vybírá u paty rozhledny. Mimo provozní dobu je rozhledna zavřena (stav r. 2013).


Umístění

GPS souřadnice

49°19'11.709"N, 16°29'5.121"E

Adresa

Čebín 664 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čebín
Nadmořská výška
432 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká 38 m. Výstup nahoru vede po 161 schodech. Vyhlídková plošina je ve výšce 30 m. Rozhledna byla otevřena r. 2003.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Čebín na trati Brno - Havlíčkův Brod. Zastávka je umístěna poněkud excentricky na okraji zástavby - opačně od Čebínky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do obce Čebín jezdí autobusy např. z Kuřimi a Tišnova, několik spojů též z Brna, některé linky navazují na vlaky u čebínské železniční zastávky a mohou vás odvézt do středu obce. V pracovní dny je spojení poměrně časté, o víkendech horší.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejrozumnější parkování je na úpatí kopce na velkém parkovišti v Čebíně u hlavní silnice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nejrozumnější parkování je na úpatí kopce na velkém parkovišti v Čebíně u hlavní silnice.

Přístup pěšky

Ze železniční zastávky Čebín jděte po zelené značce obcí Čebín, přejdete mj. velké parkoviště. Od parkoviště stoupejte po obslužné komunikaci cca 1 km.

Ze železniční zastávky vede i modrá značka. Tou můžete jít na severní okraj Čebína a zde přejít na žlutou značku. Tato cesta je delší, stoupání po žluté značce je sice příkré, ale poněkud příjemnější než stoupání po značce zelené.

Příjezd na kole, parkování kol

Kolo buď nechte v Čebíně nebo vytlačte po zelené značce. Žlutá značka není sjízdná.

Poznámky pro vozíčkáře

Čebínka není pro vozíčkáře dostupná.

Rady a tipy

Návštěva rozhledny Čebínka je poněkud "izolovaným" výletem. Můžete ale navštívit i nižší ostrovní vrch Kamínka na druhé straně Čebína s rekultivovaným lomem zvaným Dálky. Odtud jsme pořídili snímek Čebínky s kvetoucím stromem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu