Parková dráha Olympia

Unikátní dětská železnice u obchodního centra na jihu Brna

Kontaktní informace

Oficiální stránky
info@smpd.cz

Mezi znalci železnice existuje zvláštní skupina nadšenců, kteří touží postavit si vlastní trať a na ní provozovat vlaky. Někteří nakonec skončí jako železniční zaměstnanci, jiní si pořídí nebo postaví modelovou trať v obýváku, někteří se sdruží a postaví si velké kolejiště (např. ve Žďáru nad Sázavou). Obojí má nevýhody. 

"Velkou" železnici nadšenci nevlastní, není jejich, jsou jen jedni z davu. A na modelové železnici se zase nesvezete. A tak řada z fanoušků, kteří touží po vlastní trati s možností svezení, si postaví parkovou železnici. Všechno na ní se podobá opravdové železnici - železniční svršek, koleje, výhybky, zabezpečovací zařízení, nádraží, nástupiště, mosty, tunely, železniční přejezdy - jen je všechno miniaturní, ale tak, aby se na lokomotivě mohl vézt strojvůdce a na malinkých vagóncích cestující. 

V l. 2009 - 2012 takovou parkovou železnici postavila skupina nadšenců ze spolku S.P.M.D. u obchodního centra Olympia, které zčásti stojí na katastru Brna, zčásti na katastru Modřice. Blízkost megamarketů (a pomoc jejich majitele) měla zajistit projektu komerční úspěch. K dispozici byl poměrně rozsáhlý pozemek, jímž již před vznikem parkové dráhy chodili lidé a jezdili cyklisté mezi nákupním centrem a Brnem. Nadšenci se rozhodli nevyužívat žádné dotační tituly či evropské fondy. Výše jmenovaná předsevzetí naplnili. 

Dráha se dvěma rozchody 127 mm a 184 mm ve splítce má rozsáhlé nádraží se čtyřmi kolejemi, kryté nástupiště a stylovou nádražní budovu se zázemím pro vlakové čety i pro železniční techniku. Po opuštění nádraží vlaky v několika obloucích zamíří na sever a pak se vracejí. Při jedné jízdě ujedou 1,5 km za 12 minut. Na trati můžete spatřit modely motorových i parních lokomotiv a různé typy vagonů přizpůsobených k sezení dětí, ale na sedačky se vejde i dospělý. Některé úseky tratě jsou dvojkolejné, je tu i jeden krátký tunel. Některé soupravy jezdí na užším, některé na širším rozchodu. Křížení s pěšími a cyklistickými stezkami jsou zabezpečena světelnou signalizací, jinde jsou osazeny výstražné kříže. Prostě hodně prvků, jak na velké železnici. 

Správci železnice kromě běžného provozu o sobotách, nedělích a svátcích pořádají různé akce. Například při některých si můžete přivézt a provozovat vlastní model traťového vozidla. Členové spolku S.P.M.D. obvykle provozují nejméně jeden vlastnoručně postavený model. Ohromnou výhodou je možnost skladovat modely v zastřešeném depu s pěti dlouhými kolejemi anebo v rotundě s 22 paprskovitými kolejemi. 

Kromě jiného spolek S.P.M.D provozuje i modelovou železnici o rozchodu 45 mm. 

Přejme parkové železnici u Olympie v Brně dlouhou a úspěšnou existenci.

Otevírací doba: So + Ne a svátky, 10 - 18, základní jízdné činí 50 Kč. 

Podle:

http://www.smpd.cz/vozpark/vozpark.html, 2. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°8'18.010"N, 16°37'44.909"E

Adresa

U Parkové dráhy 1
Brno-jih
Brno 619 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Přízřenice
Nadmořská výška
192 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trať délky 1,5 km je tvořena splítkou dvou rozchodů - 127 mm a 184 mm. Maximální stoupání na trati je 10‰. Minimální poloměr oblouků na trati je 12 m. První provoz se uskutečnil r. 2012.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí jsou sice Modřice (trať Brno - Břeclav), ale většina návštěvníků nejspíše přijede z centra Brna (žst Brno hlavní nádraží)

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K Olympii jezdí z centra Brna z ulice Úzká speciální bus (jízdné zdarma) a pak linky 49 a 78. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nákupní centrum Olympia je vystavěno u dálnice D2 Brno - Bratislava u exitu 3. Parkování bez problémů na západní straně obchodního domu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nákupní centrum Olympia je vystavěno u dálnice D2 Brno - Bratislava u exitu 3. Parkování bez problémů na sever od obchodního domu. 

Přístup pěšky

Okolo parkové železnice vede červená značka z konečné autobusů v Brně-Přízřenicích dále na jih (je to jedna z větví Cest sv. Jakuba)

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo parkové železnice vede několik značených cyklotras. Základem je cyklostezka č. 5 Brno - Wien (značená též jako Greenway Krakow - Brno - Wien nebo Eurovelo 9). Hojně využívaná cyklostezka začíná v Brně u haly Rondo a má takřka nepřerušovaný asfaltový povrch separovaný od motorové dopravy ve směru přes Židlochovice a Vranovice na rakouskou státní hranici. Také tu najdete bílé pásové značení cyklookruhu kolem Brna (č. 5005). 

Poznámky pro vozíčkáře

Parková dráha je pro vozíčkáře plně dostupná. 

Rady a tipy

Kromě parkové železnice v tomtéž areálu najdete dráhu pro in-line brusle a také venkovní horolezeckou stěnu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu