Huť Klamovka v Blansku

Pozoruhodná technická památka na okraji města


Při výjezdu z Blanska směrem k Brnu na pravém břehu Svitavy stojí památka průmyslové architektury prvořadého významu, která však není přístupná a není o ni pečováno tak, jak by si zasluhovala (stav r. 2013). Jedná se o typickou ukázku průmyslové architektury 19. století. Tato salmovská železářská huť byla založena r. 1855. Název Klamovka nedostala, jak by se na první pohled zdálo, podle slovesa „klamat“, nýbrž podle Augusty Salmové, která byla provdána za hraběte Jindřicha Clam-Martinice. Připomeňme, že majitelé huť postavili v místě s velmi příznivými faktory. Nablízku byla ložiska železné rudy, např. v Rudici (jak ložisko vzniklo, o tom více pod heslem lom Seč), k dispozici byl vodní pohon, na topení místní dřevo nebo černé uhlí z Rosic  Huť byla v provozu v l. 1857-93. Od r. 1895 se zde vyráběla v nové slévárně komerční litina. Výroba se posléze nevyplácela a r. 1923 byla zastavena.

Poté zde byla zhruba od 30. do 90.let 20. stol. zkušební stanice vodních turbin, jejichž výrobou proslulo blanenské ČKD. V l. 1994-2001 zde byla umístěna výstava a prodejna umělecké litiny, ale tento účel se nepodařilo udržet. Nyní není Klamova huť jakožto památka nikde zvlášť prezentována a pro veřejnost je uzavřena. Na objektu zatím není pozorováno chátrání (rok 2013), má soukromého vlastníka, který v něm udržuje zámečnické a kovoobráběcí provozy.  Zachována je přízemní budova bez vysoké pece, zavážková pec a část kotelny a strojovny a také 26 m vysoký komín.

Podle:

Kučera, J. a kol. (2010): Blansko, turistický průvodce, Město Blansko


Umístění

GPS souřadnice

49°20'39.665"N, 16°38'55.588"E

Adresa

Blansko 678 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Blansko
Nadmořská výška
269 m.n.m.
Základní číselné údaje
Huť byla postavena v l. 1853-57.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Blansko. Zastavují zde osobní vlaky i rychlíky, nikoli však vlaky vyšší kategorie.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Pokud byste se chtěli dostat do těsné blízkosti huti Klamovka autobusem, pak byste z blanenského autobusového nádraží jeli linkou 152 směr Kuřim nebo linkou 230 směr Olomučany. Vystupte na zastávce Blansko, rozcestí Klepačov.

Příjezd osobním autem, parkování

Těsně před hutí se parkuje dost špatně, je tu velký hrbol nepříjemný pro auta s malou světlou výškou. Zastavte velmi opatrně. Na most přes Svitavu je zákaz vjezdu! Lepší stání je za krajnicí o 100 m jižněji.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus před hutí bude mít s parkováním ještě větší problémy než auto, proto jeho parkování v tomto prostoru nedoporučujeme. Zkuste to za krajnicí o 100 m jižněji.

Přístup pěšky

Klamova huť leží při řece Svitavě na rozcestí modré a zelené turistické značky, které sem přicházejí od severu z Blanska.

Příjezd na kole, parkování kol

Klamova huť leží na dálkové turistické cyklotrase č. 5 Wien - Brno - Krakow (Jantarová stezka). V úseku u Klamovy hutě je ale silný provoz aut, což tvůrci cyklotrasy vyřešili jen částečně uspokojivě navedením cyklistů za krajnice.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si Klamovku může prohlédnout stejně jako ostatní turisté, tj. přes plot. Na jízdu přes most doporučujeme vzít si doprovod. Jízdu po blízké silnici nedoporučujeme zkoušet (velmi silný provoz aut).

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu