Pomník sovětskému letci u Babic nad Svitavou

Tradiční ústní podání o tom, že se zde se sestřeleným letounem zřítila pilotka, je nepřesné, u Babic nad Svitavou na místě označeném pomníkem zahynul sovětský letec

Kontaktní informace


Poznámky

Pomník stojí na katastru Březina u Křtin, pole, kde se letadlo zřítilo, je na katastru Babice nad Svitavou.

Na okraji lesa při silnici z Babic nad Svitavou do Křtin stojí pomníček, který dle místního ústního podání je památkou na letkyni, která zde zahynula v sestřeleném stroji. Opravdu se tu 25. 4. 1945 na blízkém poli zřítilo sestřelené sovětské letadlo. Po výbuchu spadlo a zarylo se hluboko do země. Druhá verze říká, že z velké části shořelo již ve vzduchu. Místní občané si mysleli podle útlé ruky, kterou v troskách našli, že letoun pilotovala žena. Dokonce r. 1960 na základě této legendy tu byl vystavěn pomníček s bustou od sochaře-amatéra Františka Pokorného s nápisem: "Zde padla v posledních dnech války v roce 1945 sovětská letkyně. Čest její památce." Avšak r. 1978 na základě podnětu redaktorů časopisu Zápisník byly vykopány trosky letadla a ostatky pilota. Podle výrobního čísla motoru a podle typu kostry (byla mužská) bylo zjištěno jméno letce. Druhá verze říká, že údaj o letci byl zjištěn podle údajů na nalezeném křídle. Letcem byl gardový poručík Rudé armády Alexej Ivanovič Menšikov. Místní občané dosti nelogicky r. 1982 nápis na pomníku změnili na text: Hrdinným sovětským letkyním z druhé světové války. Ostatky pilota spolu s dalšími 19 vojáky Rudé armády byly pohřbeny v blízkých Babicích v části zvané Nová čtvrť. V době naší redakční návštěvy v prosinci 2013 na pomníku žádný text nebyl a vysvětlující cedulka opodál uváděla přibližně výše uvedená fakta.

Podle:     

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 141

Vysvětlující cedulka u pomníku, prosinec 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°17'11.515"N, 16°42'58.429"E

Adresa

Březina 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Březina u Křtin
Nadmořská výška
504 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka je Babice nad Svitavou. Ze zastávky se jde do středu vesnice strmě vzhůru do kopce 2,3 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus číslo 210 jezdí na lince Bílovice nad Svitavou, železniční stanice - Babice nad Svitavou a navazuje na vlaky jezdící od Brna. V Babicích vystupte na konečné.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Babic nad Svitavou asi 1,7 km na severovýchod směr Křtiny. Pomník uvidíte při levém okraji silnice. Parkovat se tu blízko nikde nedá, zastavit na krátkou dobu ano. Silnice není v zimě udržována.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž co pro auto. Silnice mezi Křtinami a Babicemi je pro autobus sice úzká, ale průjezdná.

Přístup pěšky

Jděte z Babic po silnici na severovýchod směr Křtiny asi 1,7 km. Pomník najdete na okraji lesa při silnici, leží stranou značených tras.

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice mezi Babicemi a Křtinami, která vede okolo pomníku, se vyznačuje slabým provozem aut, je tedy vhodná pro kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je pomník snadno dosažitelný, ale doporučujeme sem jet autem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu