Studánka Antonína Dyka

Vzpomínka na muže, který proslul jako lesník a jako hudební skladatel


Poblíž Bílovic nad Svitavou, vysoko nad pravým břehem řeky, lesníci a myslivci vzdali hold svému kolegovi, který byl nejen lesníkem, ale současně také svérázným hudebním skladatelem. Zkomponoval pro ně několik skladeb dodnes užívaných např. při honech. Tento muž se jmenoval Antonín Dyk.

R. 1979 při Jubilejní exkurzi při oslavách 60 let vzniku Lesnické fakulty v Brně byla na místě, kde profesor Dyk ulovil svého nejsilnějšího srnce, otevřena studánka po něm pojmenovaná. Místo pro její vybudování vyhledal profesor Vysoké školy veterinární v Brně, profesor Václav Dyk, synovec profesora Antonína Dyka. Pomník navrhl Ivar Otruba, bronzové desky akademický malíř Josef Kadula, odlil je Pavel Hriclov. Stavbu provedl Státní statek v Brně .- sadovnické středisko.

Místo, kde studánka byla otevřena, má zvláštní kouzlo. Začíná tu potok, který po krátkém prudkém spádu ústí zprava do Svitavy. Nad studánkou se klenou koruny několika mohutných borovic, okolí jeví náznaky parkové úpravy. A je tu klid. Přímo léčivý klid.

U Dykovy studánky pravděpodobně mnoho lidí nepotkáte. Vede sem sice odbočka z blízké turistické značky, ale jméno profesora Dyka dnešním turistům laikům mnoho neříká a odbočka je poměrně dlouhá, takže sem málokdo zavítá.

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovského polesí, Primus Praha, s. 118

http://regionpress.cz/Profesor-Antonin-Dyk-id-8048.aspx, 1. 11. 2013 (Pozn. red.: tento text bez citace téměř doslovně kopíruje věty použité v Truhlářově knize)

http://www.estudanky.eu/230-studanka-a-dyka, 4. 11. 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°15'42.223"N, 16°39'9.087"E

Adresa

Bílovice nad Svitavou 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bílovice nad Svitavou
Nadmořská výška
352 m.n.m.
Základní číselné údaje
Studánka byla vybudována r. 1979.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka je na trati Brno - Česká Třebová a jmenuje se Bílovice nad Svitavou. Odtud pokračujte pěšky cca 3 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Bílovic nad Svitavou kromě vlaků jezdí i některé spoje brněnského městského autobusu č. 75 ze zastávky Stará Osada. Z centra Bílovic, kde autobus zastaví, je to pěšky asi o 400 metrů blíže než z nádraží. 

Pokud do oblasti severně od Bílovic plánujete výlet, můžete využít též městské autobusy č. 43 z Králova Pole, nádraží či 57 z Husovic, Tomkova náměstí přes Lesnou. Autobus číslo 43 končí na zastávce Soběšice, Klarisky, kde přestupte právě na číslo 57 směr Útěchov, některé spoje jedou až do Vranova. Pokud vystoupíte na zastávce U Buku, pak můžete podle mapy po turistických značkách vyrazit, k palouku U Luže a samozřejmě též ke studánce Antonína Dyka.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat buď v Bílovicích nad Svitavou u nákupního centra nebo na palouku s autobusovou zastávkou  U Buku.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový autobus nejlépe zaparkuje na palouku  U Buku.

Přístup pěšky

Z palouku  U Buku jděte asi 300 m neznačenou lesní cestou směrem na východ. Zde najdete cestu se zelenou turistickou značkou, po níž se dáte vpravo. Půjdete po vzorně udržované šotolinové cestě mírně z kopce asi 2,3 km a snažíte se nepřehlédnout zeleně značenou odbočku vlevo z hlavní cesty. Odbočka vedoucí ke studánce se nejprve mírně, záhy poněkud prudce svažuje a je dlouhá skoro 300 m. Celkem od zastávky busu 3 km, z parkoviště aut 2,9 km.

Z Bílovic nad Svitavou jděte ze železniční zastávky do centra a poté prudce vzhůru po zelené značce k palouku U Luže a ještě 300 m za něj. snažíte se nepřehlédnout zeleně značenou odbočku vpravo z hlavní cesty. Odbočka vedoucí ke studánce se nejprve mírně, záhy poněkud prudce svažuje a je dlouhá skoro 300 m. Celkem asi 3 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Lesní cesta se zelenou turistickou značkou, která vede nad studánkou , je pohodlně na úseku palouk U Buku - Bílovice nad Svitavou sjízdná pro kola. Zdejší jemný šotolinový povrch zvládnou i silniční kola. Ovšem odbočka ke studánce od hlavní cesty je sjízdná velmi obtížně, za mokra vůbec ne.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se nad studánku celkem bez problémů dostane po zelené značce od palouku U Buku, ke studánce samotné se ale nedostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu