Spálený mlýn u Ořechova

Stavba s dávnou historií a krásným mostem přes říčku Bobravu


Na říčce Bobravě mezi Radosticemi a Želešicemi fungovalo v minulosti několik mlýnů. Spálený mlýn patří k nejromantičtějším. 

Mlýn ve dnešní poloze je zdokumentován již k r. 1338, je tedy samozřejmě ještě o něco starší. Jako "Spálený" se uvádí od 17. století, pochopitelně podle požáru, který jej zachvátil. Zajímavostí je, že patřil do katastru dnes již neexistující vesnice Tikovice (též Štikovice). Ještě r. 1930 je jako majitelka mlýna uváděna jistá paní Vlasáková z Ořechova-Tikovic, když objekt prodává p. Ondráčkovi. Tehdy pracovala ve mlýně jedna Francisova turbína s poměrně malým výkonem využívajícím vodní spád 2,35 m. Už tehdy ve mlýně počítali s obdobími sucha a měli pro tento případ k dispozici naftový motor. 

Krásný klenutý most přes Bobravu pod mlýnem nemá známé datum stavby.

Nad mlýnem je patrna v louce stará rybniční hráz. Rybník o rozloze asi 5 ha tu byl vybudován někdy kolem r. 1745 a fungoval jen krátce, do 80. let 18. století. 

Spálený mlýn není veřejnosti přístupný. 

Podle: 

http://udoli-bobravy.webnode.cz/spaleny-mlyn/, 10. 11. 2017

http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/2237-spaleny-mlyn, 10. 11. 2017


Umístění

GPS souřadnice

49°7'52.033"N, 16°30'24.245"E (mlýn)

49°7'50.779"N, 16°30'27.933"E (kamenný most)

Adresa

Ořechov 664 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ořechov
Nadmořská výška
255 m.n.m.
Základní číselné údaje
Mlýn je zaznamenán již r. 1338.

Přístup

Příjezd vlakem

Výlet na Bobravu doporučujeme začít buď v žst Střelice (tratě Brno - Jihlava a Brno - Hrušovany nad Jevišovkou) a jít údolím po proudu anebo v autobusové zastávce u Anenského mlýna, která se jmenuje Nebovidy, Závist nebo v Želešicích. Pak se ke Spálenému mlýnu dostanete proti proudu. Viz níže. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Střelic se autobusem sice dostanete, ale vlak doporučujeme daleko víc. Dále můžete použít linku 501 Brno, Ústřední hřbitov - Nebovidy a vystoupit na zastávce Nebovidy, Závist. Také můžete použít linku 510, která začíná v Modřicích u nákupního centra Olympia a končí v Radosticích. Vystupte na zastávce Radostice, sokolovna nebo Želešice

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte buď v Radosticích nebo u Anenského mlýna nebo v Želešicích. Nevýhodou použití auta v tomto případě je, že okolo toku Bobravy nevymyslíte okružní výlet, takže se budete muset k autu vrátit stejnou cestou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky zájezdu nechat vystoupit v Radosticích a čekat na ně v Želešicích. 

Přístup pěšky

Spálený mlýn leží při modré turistické značce, která jižně od Brna vede údolím Bobravy a spojuje Střelice, žst  přes Radostice se Želešicemi. Ze Střelic je to ke mlýnu po modré asi 6,5 km, z Radostic asi 4 km (tedy po proudu), ze Želešic je to 7,5 km, od Anenského mlýna asi 2,5 km proti proudu. 


Příjezd na kole, parkování kol

Celé údolí Bobravy mezi Radosticemi a Želešicemi je poměrně dobře sjízdné na horském kole. Mezi brněnskými výletníky je jízda na kole podél Bobravy velmi oblíbená. Směrem od Radostic dolů asi 2,5 km byla vybudována hezká šotolinová cyklostezka. Všude je potřeba horské kolo. Úsek na modré značce Střelice - Radostice doporučujeme vzhledem k obtížím při průjezdu raději objet po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Spálený mlýn není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu