Zbytky hradu Vildenberk

Terénní pozůstatky rozsáhlého hradního areálu u Pozořic


V lese severovýchodně od městyse Pozořice se ukrývají zbytky rozsáhlého hradnío areálu. Hrad se jmenoval Vildenberk.

Zakladatelem hradu byl pravděpodobně Půta z Vildenberka, který sám sebe v květnu 1318 uvádí jako Půtu z Pozořic, v prosinci se již píše z Vildenberka. Páni z Vildenberku patřili ve 14. stol. k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Koncem 14. stol. hrad kupuje moravský markrabě Jošt Lucemburský. Za války s bratrem Prokopem hrad zaniká, r. 1402 je hrad uváděn již jen jako zřícenina, v téže době Jošt panství rozprodal. Kamenivo z hradu bylo používáno v okolí, mj. údajně také ke stavbě kostela v Pozořicích v l. 1704 - 24.

Dnes z hradu nalezneme jen terénní zbytky (zdivo v podstatě vůbec ne), které jsou ukryty v lese, takže nejsou pohledově nápadné, ale při prohlídce zblízka hradní areál působí obrovským dojmem. Je dlouhý asi 140 m, široký kolem 40 m. Hloubka a rozlehlost příkopů vzbuzují respekt k umění středověkých stavitelů.

Do hradu se vcházelo ze severní strany, která byla také vojensky nejzranitelnější. Na všech světových stranách byl ale hrad chráněn příkrým přirozeným svahem nebo příkopy. Hlavní příkop impozantní šířky až 30 m vede po celém obvodu.

Místu, kde zbytky hradu najdete, místní dodnes říkají "Na Hradě". Ještě na konci 19. stol.  k němu nevedla žádná značená přístupová cesta, dnes jsou přístupy možné z více směrů. Dojem z areálu poněkud kazí myslivecký posed na jeho okraji, ale zase informační tabule nad ním vynikajícím způsobem prezentuje výtvarně skvěle provedenou domnělou podobu hradu v době největší slávy.

Rozhodně doporučujeme po odbočce z modré pěší značky hradní areál celý projít a pak ještě zajít na Vildenberskou louku (sestup necelý 0,5 km pod hrad po zelené a žluté značce) a zde si odpočinout pod přístřeškem nebo u ohniště.

Podle:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vildenberk, 7. 3. 2014

http://www.hrady.cz/wnd_show_text.php?tid=1162, 7. 3. 2014

http://www.vinicne-sumice.cz/o-obci/historie-a-pamatky/hrad-vildenberk/, 7. 3. 2014












Umístění

GPS souřadnice

49°13'28.538"N, 16°48'48.028"E

Adresa

Pozořice 664 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pozořice
Nadmořská výška
407 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přídomek "z Vildenberka" se poprvé písemně uvádí r. 1318.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blažovice, ale začít návštěvu okolí Pozořic a okolí právě zde nepokládáme za praktické. Do Pozořic je to daleko pěšky, lze jít jedině po silnicích, a proto dále uvádíme jako rozumný jen přístup autobusovou dopravou z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Pozořic autobus č. 702 směr Viničné Šumice. Pokud chcete prohlížet centrum Pozořic, vystupte na zastávce Pozořice náměstí. Pokud chcete již při výstupu být co nejblíže k Vildenberku, vystupte na zastávce Pozořice, Jezera.

Linkou 702 můžete jet také na zastávku Viničné Šumice, točna, odkud je to k hradu nejblíže, asi 2 km. Linka 702 má vysokou četnost spojů v pracovní dny, o víkendech jezdí obvykle po hodině.

Do Pozořic výjimečně zajíždí též linka 701 ze zastávky Brno, Úzká přes Hostěnice. Pokud si vyhlédnete některý ze spojů této linky, pak zastávka nejblíže k Vildenberku se jmenuje Pozořice, Jezera, vodojem.

Příjezd osobním autem, parkování

Malé parkoviště se štěrkovým povrchem je možno využít na severním okraji Pozořic mezi hájovnou a lesem.

Velmi šikovně lze zaparkovat u lesa poblíž autobusové zastávky Viničné Šumice, točna.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme, aby nechal na severním konci Pozořic u parkoviště vystoupit lidi a odeslal vozidlo parkovat do Pozořic, kde je dost místa.

Velmi šikovně lze zaparkovat a nechat vystoupit účastníky zájezdu u autobusové zastávky Viničné Šumice, točna.

Přístup pěšky

Z Pozořic vede ke zbytkům hradu Vildenberk modrá značka. Není zřízena příliš dlouho (stav r. 2014), proto se na starších mapách neobjevuje. V lese se po ní jde velmi příjemně, takřka stále po vrstevnici. Cestou uvidíte dvě velmi hezká místa: Žalmanův lovecký srub a Žalmanovu studánku. Vzdálenost z pozořického náměstí je 6,5 km, z autobusové zastávky Pozořice, Jezera jen 4,5 km, od parkoviště na okraji lesa u hájovny pak již jen asi 3,5 km.

Z Pozořic lze jt i kratší, neznačenou cestou. U malého parkoviště na okraji lesa jděte nikoli po značce, ale po lesní cestě při pohledu od Pozořic vpravo od silnice. Tato cesta vede téměř stále po vrstevnici ke hradu. Je na ní jediné rozcestí, kde jděte vlevo. Na této cestě neuvidíte Žalmanovu studánku, ale zato vás mohou zaujmout v zářezu cesty pěkné slepencové valouny a pokud máte s sebou děti, pak ty mohou soutěžit, kdo najde největší.

Z Viničných Šumic vede na Vildenberk zelená značka, kde délka cesty činí asi 2,5 km.

Z autobusové zastávky Viničné Šumice, točna vede na Vildenberk žlutá značka, odsud je délka cesty jen 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme příjezd od okraje lesa sev. od Pozořic  od hájovny neznačenou vrstevnicovou cestou. Pouze pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Vildenberk nedostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu