Dům umění v Brně

Galerie, původně secesní budova, přestavěna v duchu funkcionalismu Bohuslavem Fuchsem


Již roku 1905 se začíná psát historie jedné ze zajímavých staveb na území Brna. 

Brněnská radnice tehdy věnovala zdarma velmi atraktivní pozemek Märische Kunstverein (Moravskému uměleckému spolku), aby vedle německého divadla měl zázemí pro svoji kulturní činnost. Německy mluvící obyvatelé Brna na parcele nechali vídeňským architektem Heinrichem Karlem Riedem navrhnout sídlo v historizujícím barokně-secesním stylu a nazvali ho Kaiser Franz Josef-Jubiläums-Künsterhaus neboli Dům umělců. Pro nedostatek finančních prostředků stavba proběhla až v l. 1910-11. 

Prvním kulturním počinem, který se konal v prostorách nového domu, byla výstava Sdružení německo-moravských výtvarných umělců. Od té doby se v domě často pořádaly literární a hudební pořady, slavnosti, fungovala tu galerie, archív a knihovna. Jako hosté se na akcích často objevovali německy mluvící členové Moravského uměleckého spolku, ale i čeští autoři ze Skupiny výtvarných umělců. Pracovali ve vzájemné národnostní toleranci až do Protektorátu. 

Za II. světové války byl Dům umělců poničen bombardováním. Opravy se hned roku 1946 ujal Bohuslav Fuchs, který vyprojektoval rekonstrukci v duchu funkcionalismu. Rekonstrukce byla vedena podle požadavků města, které se také stalo majitelem domu. 

Po roce 1948 se moci v Československu zmocnili komunisté, ale v Domě umělců jako zázrakem přetrvávalo osvícené vedení. Hlavním představitelem v čele byl Adolf Kroupa, který instituci šéfoval dlouhá léta 1954 - 1970. podařilo se mu uskutečnit výstavy, které by byly v Praze zakázány, například přehlídku českého avantgardního umění z 20. let nebo výstavu mladých československých výtvarníků a také představení brněnských výtvarných skupin Brno 57, M Brno, Parabola a Profil.

Kroupa v Procházkově síni Domu umělců poskytl r. 1968 prostory ke tvorbě tehdy vznikajícímu avantgardnímu Divadlu na Provázku (dnes Husa na provázku). Oficiálním strukturám bylo divadlo nepohodlné, ale divák si uměl vybrat a hlediště při představeních na scéně v Domě umělců praskala ve švech. Již do roku 1975 si inscenace divadla vydobyla domácí i mezinárodní renomé. Divadlo za tuhé normalizace nebyla zakázáno, i když Kroupa na začátku 70. let musel vedení domu umělců opustit. 

Ale jeho nástupci na něj navázali. Podařilo se jim například uskutečnit výstavu Milana Knížáka, jehož komunisté neměli v lásce, vystavovala zde Adriena Šimotová, Jiří Kolář a další. "Provázek" v budově působil bez přerušení až do r. 1993, kdy se soubor přestěhoval do Domů pánů z Fanalu na Zelný trh. 

Další významné kulturní akce se konaly po roce 1989. S novým názvem Dům umění byla stavba podrobena r. 2009 zásadní rekonstrukci podle architekta Petra Hrůši. Obnova byla provedena citlivě a zachovala funkcionalistický duch. 

Podle:

Dům umění města Brna – Wikipedie (wikipedia.org), 31. 3. 2021

Žáková, M. (2021): Otevřenost a nekonvenčnost má brněnský Dům umění v genech, In: Brněnský metropolitan, duben 2021, str. 29 




Umístění

GPS souřadnice

49°11'46.312"N, 16°36'53.123"E

Adresa

Malinovského náměstí 2
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Město Brno
Nadmořská výška
205 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dům byl postaven r. 1911, přestavěn r. 1946 a opraven r. 2009.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Vystupte na zastávce Malinovského náměstí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na placených parkovištích mezi hlavním nádražím a Malinovského náměstím nebo v podzemí vedle Janáčkova divadla. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy parkují obvykle u Janáčkova divadla. 

Přístup pěšky

Dům umění města Brna se nachází v jižní části Malinovského náměstí. 

Příjezd na kole, parkování kol

Tato část města není přátelská provozu cyklistů. Zcela chybí cyklostezky, jen místně je instalováno vodorovné dopravní značení částečně vyhovující provozu kol. 

Poznámky pro vozíčkáře


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu