Rozhledna Babylon u obce Kaly

Skvělý rozhled z okraje Vysočiny


Severovýchodně od obce Kaly na kopci Babylon nechal Mikroregion Porta r. 2005 vybudovat nevysokou rozhlednu. Kopec již před jejím vybudováním dobře sloužil jako vyhlídkový bod (nikoli na všechny světové strany), nebyl však turistické veřejnosti příliš znám. Až postavení rozhledny a zavedení turistické značky přes Babylon znamenalo změnu v turistických mapách a v podvědomí lidí. V blízkosti obcí Mikroregionu Porta byly vyznačeny vycházkové trasy, které se staly zatraktivněním této části Tišnovska.

Na dřevěné rozhledně na kopci Babylon je hned několik skutečností pozoruhodných. Její stavba byla patrně poměrně levná, nabízí se tu příjemné posezení a pokud se díváte jen na nejbližší okolí, pak vám do oka zcela určitě padne několik zachovaných zemědělských teras. Rozhledna je zastřešena. Na vnitřní straně střechy můžete na instalovaných fotografiích s popiskami studovat lokality, které zrovna vidíte. Je to především kopec Sýkoř s vysílačem a další vyvýšeniny Českomoravské vrchoviny, mezi nimiž můžete tušit hluboká údolí řek Svratky, Loučky a Libochovky. Výhled k jihu je poněkud omezen vzrostlými stromy.

K výletu doporučujeme též nedalekou rozhlednu na kopci Křivoš

Poznámka: r. 2019 jsme při redakční návštěvě rozhlednu nenašli. Z bezpečnostních důvodů byla stržena. Rozhled z kopce, na němž stála, je ale i bez ní velmi pěkný, zvláště k severu. 
    


Umístění

GPS souřadnice

49°23'5.191"N, 16°21'35.557"E

Adresa

Zahrada
Kaly 594 55

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Zahrada
Nadmořská výška
506 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká 7 m, vyhlídková plošina je ve výšce 5 m nad zemí. Stavba byla otevřena r. 2005. R. 2019 již neexistovala.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Štěpánovice, leží na trati Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka se jmenuje Kaly.  Jezdí sem linka 335 na trase Tišnov - Kaly - Sejřek, Bor, některé spoje tudy jedou až do Nedvědice. V pracovní dny tu jede poměrně hodně spojů, o víkendu denně jen tři páry.

Příjezd osobním autem, parkování

V obci Kaly na silnici mezi Tišnovem a Novým Městem na Moravě odbočte na místní komunikace, které vás podle směrovek dovedou do sedla pod rozhlednu, kde lze zastavit. Bude-li mokro, nechte auto u posledního domu Kalů, dál nejezděte, nemuseli byste se v bahně vrátit.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte v Kalech pod památnou lípou.

Přístup pěšky

Přes kopec Babylon vede žlutá značka a vycházková trasa obce Kaly. Žlutá značka odbočuje ze značky modré na dvou místech: na severním konci Kalů a ve vesnici Zahrada. Nabízí se tak zajímavý pěší okruh s východištěm v Kalech nebo možnost odbočit z modré značky při výletu mezi Skryjemi a Štěpánovicemi. Ze Štěpánovic, žel. zast. je to přes Zahradu na rozhlednu 4,5 km, od zastávky autobusu v Kalech je to na rozhlednu 1,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole lze k rozhledně Babylon dojet z Kalů, málo trénovaní borci budou místy kolo tlačit.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není Babylon dostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu