Skupina douglasek "Jubileum"

Neobyčejně rozsáhlá, přírodovědně a historicky cenná skupina mohutných stromů u Předklášteří


Nedaleko od Tišnova, na úbočí kopce Pasník, na území obce Předklášteří, byla roku 1908, údajně na počest císaře Františka Josefa, vysázena skupina 67 douglasek tisolistých (Pseudotsuga menziesii) zvaných Jubileum. Roku 1908 uplynulo 60 let od počátku císařovy vlády, jemu samotnému tehdy bylo 78 let.

Na pozemcích bývalého kláštera významně hospodařil lesník Tomáš Weinzettel (1863-1952), který zkoušel mj. sadbu cizokrajných dřevin, např. smrku černého, borovice černé, jedle obrovské a dalších. V lokalitě Troubná při lesní cestě nad obcí Předklášteří najdeme především plánovitě založenou skupinu douglasek, některé s velmi hrubou kůrou (borkou) a mohutného vzrůstu. Pod stromy lesníci nainstalovali jednu z tabulí naučné stezky a odpočinkovou lavičku. Děti na výletě určitě může bavit sběr douglaskových šišek a tvorba různých obrazců z nich. Dospělí si mohou připomenout osobnost jednoho z nejdéle vládnoucích panovníků na světě. Cestou od Předklášteří po modré značce se můžete zastavit na několika místech s pěkným výhledem na Květnici, na vyhlídce na Světlé asi 300 m východně od douglasek rostou mohutné exoty. 

Od douglasek samotných je velice pěkný výhled na protější kopec zvaný Čepička, na jehož temeni je ukryta zřícenina hradu, o níž píšeme na jiném místě.
   

Podle:

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/index.php?frame&SHOW_ONE=1&ID=7835, 22. 5. 2014

Tabule naučné stezky u lokality "Jubileum", 27. 4. 2014






Umístění

GPS souřadnice

49°20'53.961"N, 16°23'1.086"E

Adresa

Předklášteří 666 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Předklášteří
Nadmořská výška
395 m.n.m. - 405 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skupina čítá 67 stromů, vyhlášena památnou byla r. 2004.
Kategorie chráněného území
Památné stromy

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Tišnov, železniční uzel ležící na trati Brno - Havlíčkův Brod. V Tišnově z této trati odbočuje trať směr Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší obcí je Předklášteří. Z Tišnova se sem dá dojít pěšky (asi 1,5 km) nebo autobusovými linkami 163, 334, 335, 336. Vystupte na zastávce Předklášteří, obecní úřad.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zanechat ve středu obce Předklášteří anebo jet ulicemi, kde vede do kopce směrem na jihozápad žlutá značka (úplně její průběh ale kopírovat jízdou autem nelze) a zanechat vůz téměř u posledního domu v Předklášteří.

Můžete také z kruhového objezdu u benzinové čerpací stanice v Tišnově jet 1 km směrem na Velkou Bíteš. Parkovat můžete při vyústění lesní silnice (ze směru od Tišnova tato silnice vyúsťuje zprava), kde také začíná naučná stezka.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusu doporučujeme parkování ve středu obce Předklášteří.

Přístup pěšky

Z Předklášteří stoupejte jihozápadním směrem po žluté značce a vychutnávejte si zpětné hezké výhledy na Květnici. Velmi zajímavý výhled na Květnici, Tišnov a okolí je z pastviny asi 400 m od posledního domu zástavby Předklášteří. Asi 300 m další chůze za pastvinou dojdete na vrstevnicovou cestu, po níž vede naučná stezka. Dejte se po ní doprava a ignorujte odbočení žluté značky vlevo, jděte rovně. Dalším zajímavým místem je výhledové místo Na Světlé a pak už dorazíte ke skupině douglasek Jubileum. Celkem od posledního domu v Předklášteří asi 1,4 km, místy do prudkého kopce.

Od vyústění lesní silnice 1 km od kruhového objezdu u tišnovské Benziny směr Velká Bíteš: jděte stále po lesní silnici, po níž také vede naučná stezka. Celkem asi 3 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Druhá cesta popsaná pro pěší je vhodná pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře vhodná přístupová cesta neexistuje.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu