Boží muka mezi Vavřincem a Petrovicemi

Krásné místo s výhledem na okraji Moravského krasu


Krásná boží muka se nacházejí severozápadně od Vavřince v Moravském krasu u cesty, která vede do Petrovic. Les, který cesta překonává, se jmenuje Kněží hora.  Boží muka jsou poprvé uvedena na Josefínské mapě I. vojenského mapování provedeného v tehdejší rakouské monarchii r. 1764. Dnes okolo božích muk vede asfaltová silnička, ale určitě si dokážeme představit tajemnou magii tohoto místa při staré vozové cestě, které si odedávna lidi podmaňovalo a také dnes získává neobyčejně krásným výhledem k severu a východu. Vidět je na severovýchodě částečně městys Sloup, nad ním obec Šošůvka s nejvýše položeným místem Moravského krasu Helišovou skálou, samozřejmě vesnice Vavřinec a na jihu vesnice Veselice s rozhlednou Podvrší.

Podle:

http://www.jizni-morava.cz/?tpl=42&typ=1&id=5801, 7. 5. 2014




Umístění

GPS souřadnice

49°24'20.354"N, 16°42'56.569"E

Adresa

Vavřinec 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Vavřinec na Moravě
Nadmořská výška
566 m.n.m.
Základní číselné údaje
Památka se uvádí již r. 1764.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí, kde zastavují osobní vlaky i rychlíky a kde se dá přestoupit na autobusy jedoucí do Vavřince, je Blansko. V zastávce Blansko-město, která je o 1 km blíže, zastavují jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Vavřince se dostanete autobusovou linkou č. 233, která jezdí z Blanska, autobusového nádraží do Sloupu a Benešova. V pracovní dny je na ní docela hustý provoz, o víkendech jezdí spojů méně, ale vzhledem k tomu, že v Blansku spoje navazují na přijíždějící vlaky, můžeme využití tohoto autobusu velice doporučit.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do vesnice Vavřinec, kde lze zaparkovat na návsi nebo můžete vyjet po polní asfaltce ve směru na Petrovice, nechat auto za humny nebo dokonce jet po polní asfaltové silničce až k popisované památce. Není tu zákaz vjezdu, ale jízdu autem až na místo považujeme v tomto případě za vrcholně neturistický počin.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus zaparkujte na návsi ve Vavřinci.

Přístup pěšky

Boží muka leží na žluté turistické trase mezi Vavřincem a Petrovicemi asi 450 m severozápadně od středu obce.

Příjezd na kole, parkování kol

K popisované památce se pohodlně dostanete od Petrovic na horském kole, z Vavřince stačí kolo silniční.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je polní asfaltová silnice od Vavřince pohodlně sjízdná, v závěrečném stoupání je ale potřeba mít doprovod.

Rady a tipy

Pokud půjdete od Vavřince směrem na severozápad po žluté značce, můžete přes les Kněží horu dojít až k větrnému mlýnu u Petrovic.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu